/ - SHUTTERSTOCK
02/12/2023 u 22:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hakeri povezani sa Iranom provalili u više organizacija u SAD

Nisu rekli koliko je organizacija hakovano, a napadnute institucije uključuju one za „proizvodnju energije, hrane, pića i zdravstvene zaštite”

Hakeri povezani sa Iranom provalili su u više organizacija u SAD, saopštile su FBI, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbjednost (CISA) i izraelska Nacionalna sajber direkcija.

Nisu rekli koliko je organizacija hakovano, a napadnute institucije uključuju one za „proizvodnju energije, hrane, pića i zdravstvene zaštite”.

Stručnjaci za sajber bezbjednost kažu da, iako nema dokaza o iranskoj umiješanosti u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, očekivali su da će iranski i propalestinski hakeri izvršiti sajber napade na Izrael i njegove saveznike.

Nije poznato da li su hakeri pokušali da prodru dublje u sajber mreže raznih organizacija.

U izvještaju agencija navodi se da pristup koji su dobili omogućio je „dublje sajber fizičke efekte na procese i opremu”.

Stručnjaci kažu da mnoga vodovodna preduzeća nisu posvetila dovoljno pažnje sajber bezbjednosti.

Agencije za bezbjednost tvrde da su hakeri, koji sebe nazivaju „Ciber Av3ngers”, povezani sa iranskom gardom islamske revolucije, koji su SAD proglasile stranom terorističkom organizacijom 2019. godine.

Ta ista grupa hakera je saopštila na društvenim mrežama 30. oktobra da je hakovala 10 stanica za prečišćavanje vode u Izraelu, iako nije jasno da li su zatvorili bilo koju.

Tri kongresmena iz Pensilvanije su u pismu zatražila od američkog Ministarstva pravde da sprovede istragu.

Amerikanci moraju znati da je njihova voda za piće i druga osnovna infrastruktura zaštićena od „protivnika SAD i terorističkih organizacija”, rekli su američki senatori Džon Feterman, Bob Kejsi i Kris Deluzio.

Bajdenova administracija pokušava da ojača sajber sigurnost kritične infrastrukture koja je više od 80 odsto u privatnom vlasništvu i nametnula je propise za sektore, uključujui elćektroprivrede, gasovode i nuklearna postrojenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
IRANSADHAKERI
29. februar 2024 10:53