Hamas  / - FOTO: EPA, MOHAMMED SABER
08/04/2024 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hamas razmatra predlog za šestonedeljno primirje

Palestinski pokret Hamas razmatra predlog primirja u tri faze, od kojih prva predviđa šestonedeljni prekid vatre, izjavio je večeras u Kairu izvor blizak Hamasu.

Predstavnici izraelske vlade i Hamasa sastali su se u nedelju u Kairu na indirektnim pregovorima preko posrednika iz Egipta, SAD i Katara koji su im predali taj plan.

Novi predlog takođe predviđa u prvoj fazi oslobađanje 42 izraelska taoca (uključujući vojnike, djecu i starije žene) u zamjenu za 800 do 900 Palestinaca zatvorenih u izraelskim zatvorima, uključujući oko 100 koji tamo služe duge kazne, rekao je izvor blizak pregovorima.

Nacrt dogovora predviđa i ulazak 400 do 500 kamiona pomoći u hrani dnevno u Pojas Gaze i povratak stanovnika sjevera Pojasa Gaze, dodao je isti izvor, prenosi Nova.rs.

(UŽIVO) Direktor CIA u Kairu iznio novi predlog o prekidu vatre; Netanjahu: Znamo za datum ulaska naših trupa u Rafu

U drugoj fazi je predviđeno da svi ostali taoci budu oslobođeni. Izrael procjenjuje da se trenutno u Pojasu Gaze nalazi 129 talaca, od kojih su 34 mrtva. U zamjenu bi bio pušten za sada neutvrđen broj palestinskih zatvorenika.

Treća i poslednja faza predviđa potpuno povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze i prekid opsade teritorije koju je nametnuo Izrael nakon što je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

Posle jednonedeljnog primirja krajem novembra koje je omogućilo oslobađanje 80 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika, svi drugi pokušaji pregovora su bili neuspješni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
HAMASPRIMIRJE
26. maj 2024 22:35