Zaposlenje, radnici / - FOTO: UNSPLASH
04/02/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hiljade radnika traže posao u Izraelu

Plata koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije

Hiljade zidara, stolara i drugih kvalifikovanih radnika u Indiji traže zaposlenje u Izraelu zahvaljujući bilateralnom sporazumu dvije države, uprkos ratu između Izraela i Hamasa.

Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na sjeveru Indije, više od sedam hiljada radnika prisustvovalo je regrutaciji u gradu Laknau, prenose agencije.

Glavni grad države Utar Pradeš bio je poprište jednonedjeljnog praktičnog procesa regrutovanja, koji je završen prošlog utorka, gdje su kandidati pokazali svoje umijeće kroz oblaganje zidova ili polaganje pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Plata koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije, sa oko 1,6 hiljada dolara mjesečno u poređenju sa prosječnom mjesečnom platom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz jula prošle godine.

Nakon početka sukoba s Hamasom, Izrael je ukinuo radne dozvole za oko 150 hiljada palestinskih radnika, stvarajući manjak radne snage koju je Tel Aviv pokušao da popuni radnicima iz zemalja poput Indije ili susjedne Šri Lanke.

- Ovaj sporazum nije dobar zbog bezbjednosnih uslova u Izraelu - rekao je generalni sekretar Kongresa indijskog nacionalnog sindikata, Sandžaj Kumar Sing.

Kritike dijele i drugi veliki sindikati u zemlji, od kojih je njih desetak osudilo planove zapošljavanja u Izraelu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:42