/ - PHOTO BY PIGGYBANK ON UNSPLASH
13/04/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi blago pali

Cijelo vrijeme indeksi su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, da bi na kraju završili u minusu

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, jer je zapisnik sa sjednice američke centralne banke pokazao da su njeni čelnici zabrinuti zbog likvidnosti regionalnih banaka, pa ulagače nije značanije podstakla ni vijest o popuštanju inflacije.

Dow Jones oslabio je 0,11 odsto na 33.646 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 odsto na 4.091 poen, a Nasdaq indeks 0,85 odsto na 11.929 bodova.

Cijelo vrijeme indeksi su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, da bi na kraju završili u minusu, prenosi Hina.

Podršku tržištu pružio je izvještaj prema kojemu su u martu potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle 0,1 odsto na mjesečnom nivou i pet odsto na godišnjem, što je značajno usporavanje u odnosu na šest odsto u prethodnom mjesecu.

To su i bolji podaci nego što se očekivalo.

No, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, porasla je 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 5,6 odsto na godišnjem, što je blago ubrzanje s 5,5 odsto mjesec ranije.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) daje rezultate, ali i da je inflacija i dalje značajno iznad planirane vrijednosti Fed-a od dva odsto.

Stoga se očekuje da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 70 odsto izgleda da će Fed na sjednici u maju povećati ključne kamate za dodatnih 0,25 procentnih poena.

Negativno je na tržište uticao zapisnik s posljednje sjednice Fed-a, jer je nekoliko čelnika izrazilo zabrinutost u vezi sa likvidnošću regionalnih banaka i mogućnosti da bi propast Silicon Valley i nekoliko drugih banaka mogla izazvati recesiju u drugom dijelu godine.

„Zapisnik je jasno pokazao da je Fed zabrinut zbog krize pojedinih banaka, ali i zbog i dalje povišenih cijena", rekao je direktor u fimri AXS Investments, Greg Bassuk.

Ulagači su u oprezu i zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Sjutra će izvještaje objaviti tri velike banke - Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo, što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u martu.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto na 7.824 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 odsto na 15.703 poena, a pariski CAC neznatno na 7.396 bodova.

(kraj) jlb

13 April 2023 09:26 am

SSICG - DIREKTORICA

Arijana Nikolić Vučinić izvršna direktorica Savjeta stranih investitora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nova izvršna direktorica Savjeta stranih investitora Crne Gore (SSICG) je Arijana Nikolić Vučinić.

Ona je na tu funkciju izabrana jednoglasnom odlukom članova borda direktora SSICG, koji čine predsjednik Savjeta i predsjednik Upravnog odbora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Tamaš Kamaraši, predsjednik Upravnog odbora NLB banke Martin Leberle, izvršni direktor kompanije One Branko Mitrović, glavni izvršni direktor Jugopetrola Vasilis Panagopoulos i izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Dejvid Margason.

Iz SSICG je saopšteno da je Nikolić Vučinić diplomirala i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

U periodu od 2006. do 2013. godine, obavljala je funkciju koordinatorke Odjeljenja za regionalnu trgovinsku saradnju, regionalne organizacije i inicijative u Ministarstvu ekonomije.

Nakon toga, imenovana je za generalnu direktoricu Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

U istom periodu, bila je glavna pregovaračica za poglavlje 2 - Slobodno kretanje radnika i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, u sklopu pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

U Ministarstvu prosvjete obavljala je funkciju generalne direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje.

Angažovana je i kao nacionalna koordinatorka međunarodne informatičke škole za djecu i mlade, Coding Giants, koja svoje edukativne programe sprovodi širom svijeta.

SSICG osnovan je 2009. godine i okuplja najznačajnije međunarodne kompanije u zemlji.

Jedan od ciljeva Savjeta je unapređenje investicione klime i pružanje podrške za dalji razvoj cjelokupnog poslovnog ambijenta.

Kroz svoje djelovanje, SSICG predstavlja iskustva i stavove članica, kako bi se na osnovu njih uspješnije kreirala rješenja koje mogu dovesti i do povećanja priliva direktnih stranih investicija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:19