Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/05/2024 u 17:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Indija: Avganistanska diplomatkinja podnijela ostavku nakon optužbi za šverc zlata

Avganistanska diplomatkinja u Indiji, postavljena na dužnost prije nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, a bila je jedina žena u diplomatskoj službi svoje države, podnijela je ostavku pošto su se pojavili izvještaji da je pritvorena zbog navodnog šverca zlata.

Zakia Vardak, avganistanska generalna konzulkinja u Mumbaju, objavila je ostavku na svom zvaničnom nalogu na platformi društvenih medija Iks pošto su indijski mediji prošle nedjelje objavili da je nakratko zadržana na aerodromu po dolasku iz Dubaija zbog šverca 25 poluga zlata od po jednog kilograma.

Po izvještajima indijskih medija, ona nije mogla biti uhapšena jer ima diplomatski imunitet.

U izjavi, Vardak nije pomenula da je bila zadržana i optužena za krijumčarenje zlata, već je rekla da je „pod talasima organizovanog napada s ciljem da me unište“ i da to traje već čitavu godinu protiv njene porodice i druge rodbine.

Dodala je rekao da su napadi „ozbiljno uticali na njenu sposobnost da efikasno radi“ i da su „pokazali izazove sa kojima se suočavaju žene u avganistanskom društvu“.

Naučnici izmislili novi oblik zlata

Ministarstvo spoljnih poslova nije još komentarisalo ostavku Vardak, niti je moguće potvrditi da li je ona zaista jedina žena u diplomatiji Avganistana.

Talibani koji su preuzeli Avganistan 2021. tokom poslednjih nedjelja povlačenja SAD i NATO-a iz te zemlje, zabranili su ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i spriječili djevojčice da se školuju više od šestog razreda iako su prvobitno obećavali umjereniju vladavinu.

Oni takođe ograničavaju ženama rad, putovanje i zdravstvenu zaštitu ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, i hapse one koji se ne pridržavaju talibanskih pravila o prekrivanju tijela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 07:31