/ - FOTO: UNSPLASH - NAVEED AHMED NAVEEDAHMED, ZASTAVA INDIJE, INDIJA
16/03/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indija: Najveći izbori na svijetu počinju 19. aprila

Od 19. aprila u Indiji će početi glasanje za novi parlament, saopšteno je iz državnog izbornog tijela. Glasanje će biti održavano u fazama, a radi se o najvećim izborima na svijetu na kojima pravo glasa ima skoro milijardu ljudi.

Na izborima učestvuje premijer zemlje Narendra Modi sa regionalnim saveznicima, a protivnici dolaze iz dvadesetak opozicionih stranaka. Kako prenosi Rojters istraživanja sugerišu da bi Modijeva hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) mogla odnijeti pobjedu.

Skoro 970 miliona ljudi registrovano je za glasanje na više od milion biračkih mjesta, dok će na izborima učestvovati oko 2.400 političkih stranaka, prenosi RSE.

Pobjedom bi Modi (73) postao tek drugi premijer nakon Jawaharlala Nehrua, indijskog heroja nezavisnosti, koji je osvojio treći mandat zaredom.

Aktuelni premijer, sa svojom strankom, već mjesecima sprovodi kampanju. Modi skoro svaki dan posjećuje razne djelove zemlje, učestvuje u vjerskim događajima i obraća se na javnim i privatnim sastancima.

Njemu će se na izborima suprotstaviti savez dvadesetak opozicionih stranaka predvođenih glavnom opozicionom strankom Kongresa pod nazivom INDIJA ili Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez.

Kongres, koji vlada Indijom 54 od 76 godina od nezavisnosti od Britanije, nalazi se na rekordno niskom nivou otkako je Modi došao na vlast i bori se da oživi podršku.

Glasanje za donji dom parlamenta koji ima 543 mjesta trajaće do 4. juna. Najmanje 15 miliona vladinih službenika, među njima i nastavnici, pomagaće u sprovođenju izbora.

Izbori se odvijaju u sedam faza, rezultati se očekuju 4. juna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
INDIJAIZBORISVIJET
26. april 2024 14:52