Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/05/2024 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inflacija u EU stabilna u aprilu

Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

Na nivou EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u aprilu je iznosila 2,6 odsto, kao i u prethodnom mjesecu, prenosi SEEbiz.

Na mjesečnom nivou cijene su porasle 0,6 odsto, nakon što su u martu bile uvećane 0,7 odsto, pokazuju tablice evropskog statističkog ureda.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena HICP-om, u aprilu je iznosila 2,4 odsto, kao i u martu, u skladu s prvom procjenom Eurostata, objavljenom krajem prošlog mjeseca.

Najviše su u aprilu na godišnjem nivou u eurozoni poskupjele usluge, 3,7 odsto, nakon četiriodstotnog rasta cijena u martu.

Svježa hrana poskupjela je 1,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji april, nakon što je u martu bila jeftinija prvi put od juna 2021. godine, i to za 0,5 odsto.

Cijene energije pale su i u aprilu 0,6 odsto, ali osjetno blaže nego u martu kada su bile niže 1,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Na mjesečnom nivou, u 20-članoj ekonomiji potrošačke cijene u aprilu su porasle 0,6 odsto, nakon 0,8-odstotnog rasta u martu.

U prošlogodišnjem aprilu, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je sedam odsto, a na nivou EU-a u cjelini dostigla je 8,1 odsto, pokazuju rezultati Eurostata.

Monstat: Inflacija 5,4 odsto

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u aprilu imala je Rumunija, 6,2 odsto. Slijedi Belgija, s rastom potrošačkih cijena od 4,9 odsto na godišnjem nivou.

U stopu ju prati Hrvatska, s cijenama prema HICP-u višim 4,7 odsto u odnosu na april prošle godine, kad je godišnja stopa inflacije dostizala 8,9 odsto. U martu su cijene uvećane 4,9 odsto prema istom periodu prošle godine.

Na mjesečnom nivou su potrošačke cijene u Hrvatskoj, prema HICP-u, u aprilu porasle jedan odsto, nakon što su u martu bile više 0,9 odsto u odnosu na mjesec ranije.

U aprilu je najblaži rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou, prema HICP-u, imala Litvanija, od 0,4 odsto, a slijede Danska i Finska, s rastom cijena od 0,5 odsto, odnosno 0,6 odsto.

Na mjesečnom nivou, daleko najviše su porasle cijene na Malti, 2,8 odsto, a slijedi kipar, s rastom od 1,4 odsto.

Deflaciju na mjesečnom nivou u aprilu su zabilježile samo Belgija i Bugarska, s padom cijena od 0,3 odsto, odnosno 0,1 odsto u odnosu na mart.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 15:47