/ - FOTO: UNSPLASH - BARBARA ZANDOVAL, MIGRANTI, ILUSTRACIJA
06/03/2024 u 17:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IOM: Prošle godine u svijetu umrlo više od 8.500 migranata ​

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da je u svijetu tokom prošle godine 8.565 migranata umrlo prelazeći kopnenim i morskim putevima, što je skok od čak 20 odsto u odnosu na godinu prije.

IOM navodi u svom izvještaju da je najveći porast smrtnih slučajeva zabilježen na prelascima Sredozemnog mora, od 2.411 u 2022. godini na 3.129 u 2023. godini, kao i da je najveći broj smrti prošle godine, njih oko 3.700 – od utapanja, prenosi N1.rs.

Porast smrtnosti migranata poslednjih godina je zabilježen u Aziji, gdje je samo prošle godine umrlo 2.138 migranata, 68 više nego 2022. godine.

Porast smrtnosti migranata u Aziji prošle godine posledica je prvenstveno povećanog broja poginulih Avganistanaca, koji bježe u susedni Iran, kao i među izbjeglicama Rohindža na pomorskim rutama, rekao je portparol IOM Horhe Galindo.

IOM je saopštio da se rekordan broj smrtnih slučajeva dogodio i u Africi prošle godine, njih 1.866, uglavnom u pustinji Sahara i duž morskog puta do španskih Kanarskih ostrva.

Ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi navodi da su ove brojke vjerovatno manje od stvarnog bilansa.

Agencija je navela poteškoće u prikupljanju podataka u udaljenim oblastima, kao što je „Darijenski rascep“ u Panami, gdje mnogi migranti prolaze iz Južne Amerike na putu ka sjeveru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 19:27