Ukrajina, rat.(FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME
17/04/2023 u 23:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Irak se nudi da posreduje između Rusije i Ukrajine

Kuleba je kazao da Irak vidi kao "zemlju koja je sposobna graditi mostove", no da je važno napomenuti da "Ukrajina želi mir, a Rusija želi rat"

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba boravio je danas u Iraku prvi put od početka rata u nadi da će dobiti diplomatsku podršku., prenosi Index.hr.

Bagdad je pozvao na prekid vatre i ponudio posredovanje između Ukrajine i Rusije kako bi se izveo i okončao rat, no ukrajinski najviši diplomat, čija je posjeta Iraku prva  nekog ukrajinskog ministra vanjskih poslova toj zemlji u 11 godina, rekao je da njegova zemlja neće učestvovati u mirovnim pregovorima dok se Rusija ne povuče s njene teritorije.  

Bagdad "ima iskustva u komunikaciji sa zemljama koje imaju napetosti među sobom i spreman je biti u službi mira", rekao je irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bagdadu.

Kuleba je kazao da Irak vidi kao "zemlju koja je sposobna graditi mostove", no da je važno napomenuti da "Ukrajina želi mir, a Rusija želi rat".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:51