/ - SHUTTERSTOCK
02/05/2024 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

Iranske vlasti saopštile su da uvode sankcije protiv nekoliko američkih i britanskih pojedinaca i entiteta zbog njihove podrške Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Iranska diplomatija navela je da se sankcije odnose na sedam Amerikanaca, uključujući generala Brajana Fentona (Bryan), šefa Komande specijalnih operacija, i vice-admirala Breda Kupera (Brad Cooper), bivšeg šefa američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku.

Britanski zvaničnici i subjekti na meti sankcija su ministar odbrane Grant Šaps (Shapps) i britanska kraljevska mornarica u Crvenom moru.

Sankcije su najavljene i protiv američkih kompanija „Lockheed Martin“ i „Chevron“ i britanskih kompanija „Elbit Systems“, „Parker Meggitt“ i „Rafael UK“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da sankcije uključuju „blokiranje računa i transakcija u iranskom finansijskom i bankarskom sistemu, blokiranje imovine pod jurisdikcijom Irana, kao i zabranu izdavanja viza i ulaska na iransku teritoriju“.

Uticaj tih mjera na pojedince ili entitete, kao i na moguću imovinu ili transakcije sa Iranom, međutim, ostaje neizvjestan.

Iran ne priznaje Izrael i stavio je podršku palestinskom pitanju u centar svoje spoljne politike od Islamske revolucije 1979. godine.

(UŽIVO) Netanjahu: Učinićemo šta moramo da pobjedimo, uključujući i Rafu

Od početka rata u Pojasu Gaze, pokrenutog 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelsko tlo, tenzije su naglo porasle između Izraela s jedne strane, i Irana i njegovih saveznika, posebno libanskog Hezbolaha, s druge strane.

Situacija se zahuktala 13. aprila, kada je Iran sproveo napad bez presedana na Izrael, sa 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD i drugih zemalja.

Iranske vlasti su tada saopštile da su djelovale u „samoodbrani“ posle smrtonosnog napada pripisanog Izraelu, na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 20:37