Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/05/2024 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iranski režiser Rasulof osuđen na osam godina zatvora

Ugledni iranski režiser Mohamed Rasulof osuđen je na osam godina zatvora i bičevanje zbog zločina protiv nacionalne bezbjednosti, odlučio je sud u Iranu.

Kazna je izrečena nekoliko dana prije premijere njegovog novog filma "Sjeme svetog drveta smokve" u takmičarskom dijelu Filmskog festivala u Kanu, prenio je "Juronjuz".

Rasulofu je izrečena i novčana kazna, a imovina će mu biti konfiskovana.

Njegov advokat Babak Paknija saopštio je na mreži "Iks" je da je sud zaključio da su Rasulofovi igrani i dokumentarni filmovi "primjeri dosluha sa namjerom da se počini zločin protiv bezbjednosti zemlje".

Režiser je godinama bio meta iranskog autoritarnog režima, a čini se da tajming ove presude predstavlja pokušaj da se Rasulof i njegov film uklone sa Kanskog festivala.

Uoči premijere filma, producentski tim je već bio suočen sa pritiskom iranskih vlasti. Paknija je prošle sedmice napisao na "Iksu" da su zvaničnici ispitivali pojedine glumce i da su im zabranili da napuste zemlju.

Film "Sjeme svetog drveta smokve" govori o sudiji Revolucionarnog suda u Teheranu koji se bavi posljedicama protesta širom Irana posljednjih godina.

Iranski sud je 2022. godine osudio Rasulofa na godinu dana zatvora i zabranio mu da snima filmove dvije godine pod optužbom za "propagandu protiv sistema", navodi "Hjumen rajts voč". Iranske vlasti su ranije više puta hapsile režisera i oduzimale mu pasoš zbog njegovog rada.

Iransko nezavisno udruženje filmskih stvaralaca u saopštenju je kritikovalo najnoviju kaznu izrečenu Rasulofu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 13:01