Đorđa Meloni / - EPA
04/01/2024 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italijanska premijerka ne vjeruje da se problem migracija može riješiti reformom pravila azila

Meloni je ponovila da misli da migrante treba spriječiti da uopšte stignu do Evrope. Jedno od rješenja su, kako je rekla, sporazumi sa zemljama njihovog porijekla, kako oni ne bi ni polazili na put u Evropu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni ocijenila je da reforma pravila o azilu Evropske unije nije održivo rješenje koje će smanjiti ilegalne migracije, i da treba spriječiti migrante da uopšte stignu do EU.

- Smatram da su nova pravila bolja od prethodnih. Ali to nije rješenje. Nikada nećemo riješiti problem ako budemo razmišljali o tome kako postupati sa migrantima kada već stignu u Evropu - rekla je Meloni, koja je predsjednica ekstremno desne, nacionalističke i evroskeptične partije Braća Italije.

Ona je ponovila da misli da migrante treba spriječiti da uopšte stignu do Evrope. Jedno od rješenja su, kako je rekla, sporazumi sa zemljama njihovog porijekla, kako oni ne bi ni polazili na put u Evropu, prenijela je agencija dpa-AFX.

Italija ove godine, kao zemlja koja predsjedava grupom sedam industrijski najrazvijenijih demokratija G7, planira da pitanje ilegalnih migracija iz Afrike učini jednom od centralnih tema.

Savjet EU i Evropski parlament postigli su krajem 2023. poslije dugih i teških pregovora, dogovor o reformi jedinstvenog sistema azila EU, u čijem je centru solidarnost država članica i ravnomjerna raspodala migranata po državama, ili finansijski doprinos za njihovo zbrinjavanje.

Međutim, nova pravila predviđaju i rigorozne kontrole i provjere ilegalnih migranata već na spoljnim granicama Unije, ubrzani postupak odlučivanja o azilu, a izbjeglice će za to vrijeme biti smještene u prijemnim centrima, u uslovima sličnim pritvorskim.

Meloni je na na redovnoj novogodišnjoj konferenciji za novinare, koju se održava prije isteka godine, ali koju je nekoliko puta odlagala zbog bolesti, ponovila da Italija ne može sama da se izbori sa problemom migracija.

EU mora da "brani pravo da ne mora da se migrira, a ne pravo da može da se migrira", rekla je Meloni.

U Italiju je prošle godine, prema zvaničnim podacima, preko Mediterana stiglo ukupno 157.650 ljudi što je oko 50.000 više nego u godini koja je prethodila. Riječ je uglavnom o ljudima iz Afrike koji trošnim brodovima, sa obala Libije i Tunisa, pokušavaju da stignu u Evropu.

Prije nego što je izabrana, 2022. godine, Meloni je obećala da će suzbiti ilegalnu migraciju iz Afrike, a dogodilo se upravo suprotno.

Zato je, kako prenosi Juronjuz, ponovo zaoštrila retoriku i najavila da će potencijalni deportacioni pritvor za migrante, produžiti na (u EU maksimalno dozvoljenih) 18 mjeseci. Osim toga planira i da izvan velikih gradova budu izgrađeni centri za migrante koje čeka deportacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:22