Gaza, Palestina / - FOTO: UNSPLASH - MOHAMMED IBRAHIM
29/05/2024 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izrael nakon napada na Rafah: Rat u Gazi nastavit će se čitave godine

Izrael je danas poslao tenkove u napade na Rafah i najavio da će se rat u Gazi nastaviti cijele godine, nakon što je Vašington rekao da napad na Rafah "ne predstavlja veliku kopnenu operaciju koja bi pokrenula promjenu u politici SAD-a".

Izraelski tenkovi u utorak su prvi put krenuli u srce Rafaha uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad, gdje su se mnogi Palestinci sklonili od bombardovanja na drugim mjestima, prenosi Klix.ba.

Stanovnici Rafaha rekli su da su izraelski tenkovi ušli u Tel Al-Sultan na zapadu i Yibnu i blizu Shaboure u centru prije nego što su se povukli prema tampon zoni na granici s Egiptom, umjesto da ostanu na mjestu kao u drugim ofanzivama.

- Primili smo pozive u pomoć od stanovnika Tel Al-Sultana gdje su bespilotne letjelice ciljale raseljene građane dok su se kretali iz područja u kojima su boravili prema sigurnim područjima- rekao je zamjenik direktora hitne pomoći i hitnih službi u Rafahu, Haitham al Hams.

(UŽIVO) Makron poziva predsjednika Palestinske uprave da reformiše palestinsku vlast

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 19 civila ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i granatiranju širom Gaze. Izrael optužuje militante Hamasa da se kriju među civilima, što militanti poriču.

Gaza: Povrijeđenoj djeci ne može da se ukaže ljekarska pomoć

Ministar zdravlja Majed Abu Raman pozvao je Vašington da izvrši pritisak na Izrael da otvori prijelaz Rafah za pomoć, rekavši da nema naznaka da će izraelske vlasti to uskoro učiniti i da pacijenti u opkoljenoj Gazi umiru zbog nedostatka liječenja.

Izraelska vojska kontroliše tri četvrtine tampon zone na egipatskoj granici i ima za cilj da kontroliše sve kako bi spriječila Hamasovo krijumčarenje oružja, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

Borbe u Gazi će se nastaviti barem tokom 2024. godine, dodao je on, signalizirajući da Izrael nije spreman da okonča rat kao što je tražio Hamas, kao dio sporazuma koji bi podrazumijevao razmjenu talaca koje drži za palestinske zatvorenike.

-Borbe u Rafahu nisu besmisleni rat- rekao je Hanegbi, ponovivši da je cilj bio okončati vladavinu Hamasa u Gazi i zaustaviti ga i njegove saveznike da napadaju Izrael.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, ponovile su svoje protivljenje velikoj kopnenoj ofanzivi u Rafahu u utorak, rekavši da ne vjeruju da je takva operacija u toku.

U Ženevi je više od 30 zemalja na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije osudilo napade Izraela na bolnice u Gazi i zatražilo detaljnije ispitivanje njegove uloge u zdravstvenoj krizi u enklavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 04:59