Sjedište SZO / - EPA
25/01/2024 u 21:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izrael optužio SZO da je u dosluhu sa Hamasom

Meirav Eilon Šahar, izraelska ambasadorka u UN u Ženevi, je rekla na sastanku izvršnog odbora SZO da ne može biti zdravstvene zaštite na palestinskoj teritoriji kada se Hamas krije u bolnicama i civile koristi kao ljudske štitove

Izrael je optužio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je u dosluhu sa Hamasom jer je ignorisala dokaze da "teroristi koriste" bolnice u Pojasu Gaze.

Meirav Eilon Šahar, izraelska ambasadorka u UN u Ženevi, je rekla na sastanku izvršnog odbora SZO da ne može biti zdravstvene zaštite na palestinskoj teritoriji kada se Hamas krije u bolnicama i civile koristi kao ljudske štitove.

Ambasadorka je rekla da su u svakoj bolnici koju su IDF (Izraelske odbrambene snage) pretražile u Gazi nađeni dokazi da ih Hamas koristi u vojne svrhe.

- Te nepobitne dokaze SZO ponovo ignoriše. Ovdje se ne radi o nesposobnosti, ovde se radi o dosluhu - dodala je ona.

Ambasadorka je na platformi Iks (X) objavila da postoje dokazi da bolnice koriste „teroristi“.

Izraelska vojska optužuje Hamas da je prokopao tunele ispod bolnica i da koristi zdravstvene ustanove kao komandne centre i za izvođenje napada, te da u njima krije oružje, što je ta islamistička organizacija porijekla.

SZO je još ranije rekla da ne može da potvrdi te optužbe.

Izraelska ambasodorka je optužila SZO da je znala da se taoci drže u bolnicama i da tamo djeluju „teroristi“.

- Čak i kada su joj predstavljeni konkretni dokazi šta se dešavalo pod zemljom i iznad zemlje, oružje, štabovi, zaključane sobe, SZO je odlučila da zažmuri, ugrožavajući one koje treba da zaštiti - dodala je ona.

Uz to je navela da snage Hamsa „upravljaju operacijama“ iz Indonežanske bolnice u sjevernoj Gazi i da je izraelska vojska pronašla tijela pet ubijenih talaca u tunelu ispod zemlje, te da su taoci uvedeni kroz glavni ulaz u dečju bolnicu Rantisi 7.oktobra i tamo držani u podrumu.

U bolnici Kamal Advan 80 „terorista“ se predalo vojnicima i pronađeno je oružje skriveno u inkubatorima.

SZO do sada nije potvrdila optužbe Izraela da je Hamas gradio tunele ispod bolnica i koristio ih kao komandne centre, a izraelska ambasadorka je rekla da je ta islamistička organizacija „militarizovala čitavo civilno područje u Pojasu Gaze, kao dio unaprijed smišljene strategije“.

Na pitanje o tome 21. decembra na brifingu za štampu Ričard Pipekorn, predstavnik SZO na palestinskim teritorijama je odgovorio da organizacija nije u poziciji da provjeri kako je svaka bolnica korišćena.

- Uloga SZO je da prati, analizira i izvještava, mi nismo istražna orgnizacija - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
IZRAELHAMASSZOUN
20. maj 2024 21:05