/ - EPA
14/11/2023 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izraelski ministar: Gaza više ne može da postoji, Palestinci dobrovoljno da odu u druge zemlje

Država Izrael više neće moći da prihvati postojanje nezavisnog entiteta u Gazi - rekao je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič, rekao je da Gaza ne može da preživi kao nezavisni entitet i da bi Palestinci koji naseljavaju to područje trebalo da pristanu na "dobrovoljnu emigraciju" i odu u druge zemlje.

- Pozdravljam inicijativu dobrovoljnog iseljavanja Arapa iz Gaze u zemlje širom svijeta. To je pravo humanitarno rešenje za stanovnike Gaze i cijele regije nakon 75 godina izbjeglištva, siromaštva i opasnosti. Država Izrael više neće moći da prihvati postojanje nezavisnog entiteta u Gazi - rekao je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič.

Smotrič je, koji je na čelu jedne od vjerskih nacionalističkih stranaka u Netanjahuovoj koaliciji, govorio nakon poziva dvojice članova izraelskog parlamenta koji su u uvodniku Volstrit žurnala napisali da bi zapadne zemlje trebalo da prihvate porodice iz Gaze koje su izrazile želju za preseljenjem, navodi Reuters. 

U komentaru za Volstrit žurnal, dva člana Kneseta, Dani Danon iz Likuda, bivši ambasador u UN-u, i Ram Ben Barak iz Jesh Atida, bivši zamjenik direktora Mosada, rekli su: "Imperativ je da međunarodna zajednica istraži potencijalna rešenja za pomoć civilima zahvaćenim krizom. Jedna od ideja je da zemlje širom svijeta prihvate ograničen broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju za preseljenjem. Evropa ima dugu istoriju pomaganja izbjeglicama koje bježe od sukoba. Članovi međunarodne zajednice mogu da sarađuju kako bi osigurali jednokratne pakete finansijske podrške stanovnicima Gaze koji su zainteresovani za preseljenje kako bi pomogli s troškovima i olakšali privikavanje izbjeglica na njihove nove zajednice."

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri odbacio je danas stavove izraelskog ministra finansija o raseljavanju Palestinaca van Pojasa Gaze, rekavši da su takvi komentari ‘‘izraz politike izraelske vlade koja krši međunarodne zakone‘‘. 

Šukri je Smotričeve riječi nazvao djelom serije ‘‘neodgovornih izjava zvaničnika izraelske vlade‘‘. ‘

- Svaki pokušaj da se opravda i podstakne raseljavanje Palestinaca izvan pojasa Gaze, Egipat u potpunosti odbija, kao i međunarodna zajednica- rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:05