Benjamin Netanjahu / - N1
20/05/2024 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izraelski ministar osudio odluku MKS da traži hapšenje Netanjahua, nazvao je zločinom istorijskih razmjera

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc, osudio je odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da traži naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, označivši je kao "zločinom istorijskih razmjera".

Kan takođe traži naloge za hapšenje trojice lidera palestinskog islamističkog Hamasa, Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Ganc je saopštio da se izraelska vojska pridržava međunarodnog prava u svojoj borbi u Gazi i da vodi „jedan od pravednijih ratova u modernoj istoriji posle masakra koji su počinili teroristi Hamasa 7. oktobra“.

On je naveo da su moralna načela izraelske vojske među najstrožim u istoriji, te da Izrael ima nezavisno sudstvo i da je povlačenje paralela lidera demokratske zemlje, odlučne da se brani od terora sa liderima „krvožedne terorističke organizacije duboko iskrivljavanje pravde i očigledan moralni bankrot“.

Netanijahu ide na listu ratnih zločinaca?

- Pozicija tužioca da zahtjeva naloge za hapšenje je sama po sebi zločin istorijskih razmjera koji će generacije pamtiti - dodao je Ganc, a prenijeli su izraelski mediji.

Kan je rekao da vjeruje da su Netanjahu, Galant i trojica lidera Hamasa odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:23