/ - PHOTO BY SELİM ARDA ERYILMAZ ON UNSPLASH
27/11/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvoz ruskog gasa u Kinu dostigao novi rekord

Gazprom i CNPC su prošlog mjeseca potpisali aneks ugovora u snabdijevanju gasom preko Snage Sibira 1 koji predviđa dodatne isporuke do kraja godine

Ruski Gazprom saopštio je da su njegove isporuke prirodnog gasa Kini dostigle novi istorijski maksimum usljed rastuće potražnje. Kineska nacionalna naftna korporacija u četvrtak je tražila nove količine gasa preko rute Snaga Sibira 1 koje su još jednom premašile ugovorne obaveze Gazproma, rekao je ruski proizvođač, prenosi Capital.ba.

- Gazprom je isporučio sve tražene količine i postavio novi rekord u dnevnim isporukama gasa Kini- navodi se u saopštenju.

Gazprom i CNPC su prošlog mjeseca potpisali aneks ugovora u snabdijevanju gasom preko Snage Sibira 1 koji predviđa dodatne isporuke do kraja godine.

Rusija namjerava da sljedeće godine izveze 30 milijardi kubnih metara gasa u Kinu, i da na kraju poveća isporuke na 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Odvojene pošiljke budućom dalekoistočnom rutom mogle bi da dostignu još deset milijardi kubnih metara godišnje.

Gazprom je u pregovorima da isporučuje čak 50 milijardi kubnih metara godišnje preko budućeg konektora Snaga Sibira 2, ali ugovor nije potpisan.

Gazprom je saopštio da primjećuje da se njegovi tokovi gasa kroz cijev u Kinu poklapaju sa njegovim istorijskim isporukama u zapadnu Evropu, koje su pale pošto su evropske zemlje krenule da diverzifikuju svoj uvoz energije nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine.

Ruska kompanija je 2020. prodala oko 120 milijardi kubnih metara gasa zapadnoj Evropi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:04