/ UNSPLASH
23/11/2023 u 22:27 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Japan mora da plati odštetu seksualnim robinjama iz Drugog svjetskog rata

Istoričari navode da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, poput Kine, bilo prisiljeno da pružaju seksualne usluge japanskim vojnicima za vrijeme Drugog svjetskog rata

Gotovo osam decenija nakon završetka Drugog svetskog rata, južnokorejski sud naložio je Japanu da obešteti 16 žena koje su u bordelima za japansku vojsku bile seksualno roblje, čime je izazvao bes Tokija.

Tom presudom poništena je odluka nižeg suda od prije dvije godine, koji je, pozivajući se na imunitet suverenosti Japana, odbio zahtjeve žrtava za odštetom, prenosi Hina.

Visoki sud u Seulu smatra da načelo suverenosti ne mora da se poštuje ako se radi o protivzakonitim radnjama i presudio da se tim ženama, od kojih su neke umrle i predstavljaju ih porodice, isplati po 200.000 korejskih vona. Sud je utvrdio da su bile primorane na seksualno ropstvo, da su pretrpjele veliku štetu i da posle rata nisu mogle da vode normalan život.

Istoričari navode da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, ali i drugih azijskih zemalja, poput Kine, bilo prisiljeno da pružaju seksualne usluge japanskim vojnicima za vrijeme Drugog svjetskog rata i to pitanje ne prestaje da opterećuje odnose Južne Koreje i Japana.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava izjavila je da je ta presuda suprotna međunarodnom pravu i sporazumima između dvije zemlje, dodavši da je potpuno neprihvatljiva i za svako žaljenje.

Tokio je uvjek odbijao da se pojavi na južnokorejskim sudovima kada su tema bile seksualne robinje, smatrajući da je ta neprijatna epizoda iz istorije rešena sporazumom iz 1965. godine, koji je podrazumevao isplatu oko 800 miliona dolara odštete u obliku subvencija i kredita sa niskim kamatnim stopama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:58