/ - FOTO: JUTJUB
01/03/2023 u 21:04 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Japanski premijer: Zabrana istopolnih brakova nije diskriminacija, nemam predrasude

Nikad nisam rekao da sam protiv toga, rekao je on

Japanski premijer Fumio Kišida smatra da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji nije diskriminacija, insistirajući da je ustavom predviđeno da je brak heteroseksualna zajednica.

Kišidina vladajuća Liberalno demokratska partija, poznata po zastupanju konzervativnih porodičnih vrijednosti i nevoljnosti da promoviše rodnu ravnopravnost i seksualnu raznolikost, glavni je protivnik legalizacije istopolnih brakova i drugih mjera jednakosti za LGBTQ osobe.

Na pitanje u parlamentarnom odboru za budžet da li misli da zabrana istopolnih brakova predstavlja diskriminaciju, Kišida je rekao da ne misli da je zabrana braka istopolnim parovima nepravedna diskriminacija od strane države.

Njegov komentar izazvao je kritike opozicionih poslanika i LGBTQ aktivista, koji su upitali da li Kišida čini ustupak ultrakonzervativcima u svojoj stranci koji se protive seksualnoj raznolikosti.

Kišida je danas ponovio svoj stav da zabrana istopolnih brakova "nije protivustavna" i negirao da ima predrasude. 

- Vjerujem da nemam osjećaj diskriminacije po tom pitanju. I nikada nisam rekao da sam protiv toga  - rekao je on. 

Prošlomjesečne diskriminatorske primjedbe bivšeg pomoćnika Kišide Masajošija Araija o LGBTQ osobama izazvale su gnijev širom zemlje i obnovile pritisak na vladu da donese zakon protiv diskriminacije čak i nakon što je zvaničnik smijenjen.

Arai je početkom februara rekao novinarima da ne bi želio da živi pored LGBTQ osoba i da bi građani bježali iz Japana ako bi bili dozvoljeni istopolni brakovi.

Aktivisti sada pozivaju vladu da donese zakone protiv diskriminacije prije nego što Japan bude domaćin samita Grupe sedam industrijalizovanih zemalja (G-7) u maju u Hirošimi. 

Japan je jedina članica G-7 koja nije priznala istopolne brakove niti je donijela zakon protiv diskriminacije LGBTQ osoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 16:54