Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
13/05/2024 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kazahstan: Bivši ministar osuđen na 24 godine zatvora zbog ubistva supruge

Vrhovni sud u Kazahstanu je danas osudio bivšeg ministra ekonomije Kuandika Bišimbajeva za ubistvo supruge na 24 godine zatvora.

Tokom suđenja Bišimbajevu za ubistvo supruge Saltanat Nukenove, veliki broj ljudi je od vlasti tražio strože kazne za nasilje u porodici. Vlasti su ubrzo i usvojile zakon kojim se pooštravaju zakoni o zlostavljanju supružnika.

Nukenova je pronađena mrtva u novembru, u restoranu u vlasništvu jednog od rođaka njenog supruga. Bišimbajev je tvrdio da je nevin prije nego što je prošlog mjeseca na sudu priznao da ju je pretukao i time „nenamjerno“ izazvao njenu smrt. Njegovi advokati su prvobitno osporavali medicinske dokaze koji ukazuju da je Nukenova umrla od udaraca u glavu.

Bišimbajevljev rođak, Bahitžan ​​Bajžanov, osuđen je na četiri godine zatvora jer je pomagao Bišimbajevu da prikrije ubistvo.

Nekoliko dana nakon smrti Nukenove, njeni rođaci su pokrenuli onlajn peticiju pozivajući vlasti da donesu „Saltanatov zakon“ kako bi se pojačala zaštita onih koji su u opasnosti od nasilja u porodici. Ubrzo je prikupljeno više od 150.000 potpisa.

Kada je suđenje počelo, više od 5.000 Kazahstanaca pisalo je članovima parlamenta tražeći da se donese stroži zakon o zlostavljanju, javili su kazahstanski mediji.

Muškarac osuđen na 25 godina zatvora: Ubio žene koja se greškom parkirala ispred njegove kuće

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev je više puta govorio o jačanju zaštite žena. U januaru je kritikovao odluku Ministarstva pravde kada je odbilo da razmotri peticiju Nukenove porodice.

Prema studiji iz 2018. godine koju su podržale UN Vomen, oko 400 žena umre od nasilja u porodici svake godine u Kazahstanu, iako mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni.

Kazahstan je 2017. godine dekriminalizovao premlaćivanje i druga djela koja izazivaju „manje“ fizičke povrede, tako što ih je učinilo kažnjivim samo novčanim kaznama ili kratkim zatvorskim kaznama.

Kazahstan je nakon toga ipak promijenio zakon, povećavši kazne za napadače i uveo nova krivična djela, uključujući i uznemiravanje maloljetnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:26