Ding Sjuesijang / - FOTO: MEDIABIRO
02/12/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lijepog svijeta

Potpredsjednik Kine je naglasio da čovječanstvo dijeli zajedničku sudbinu u suočavanju sa izazovima klimatskih promjena i da sve strane treba da jačaju svoju odlučnost i kapacitet da se zajedno nose sa njima

Kina je spremna da radi sa svim stranama na izgradnji čistog i lijepog svijeta, kao vodeća odgovorna zemlja u razvoju, rekao je u petak kineski potpredsjednik Ding Sjuesijang.

Ding, koji je specijalni predstavnik kineskog predsjednika Si Đinpinga i član Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je to prilikom obraćanja na Svjetskom samitu o klimatskim akcijama u Dubaiju.

Ding je rekao da je Si prije osam godina radio sa liderima drugih zemalja na postizanju Pariskog sporazuma sa najvećom političkom odlučnošću i mudrošću, i krenuo na novo putovanje globalne saradnje u rješavanju klimatskih promjena.

“Kina je uvijek držala svoje obećanje i davala važan doprinos globalnom upravljanju klimom”, rekao je Ding, dodajući da je Kina energično promovisala međunarodnu saradnju u oblasti zelenog razvoja, energetske revolucije i klimatskih promjena, kao i da je podržala zemlje u razvoju u jačanju njihovih kapaciteta da se nose sa klimatskim promjenama.

Ding je naglasio da čovječanstvo dijeli zajedničku sudbinu u suočavanju sa izazovima klimatskih promjena i da sve strane treba da jačaju svoju odlučnost i kapacitet da se zajedno nose sa njima.

On je iznio predlog u tri tačke.

Prvo, praktikovati multilateralizam, pridržavati se ciljeva i principa postavljenih u Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariskom sporazumu, unaprijediti solidarnost i saradnju i ostvariti obostranu korist i rezultate.

Drugo, ubrzati zelenu transformaciju, povećati udio obnovljive energije, promovisati čistu, niskougljeničnu i efikasnu upotrebu tradicionalne energije i ubrzati formiranje zelenih i niskougljeničnih proizvodnih metoda i načina života.

Treće, ojačati sprovođenje akcija i u potpunosti poštovati postojeće obaveze. Konkretno, razvijene zemlje treba efektivno da povećaju finansijsku, tehnološku i podršku za izgradnju kapaciteta u zemljama u razvoju kako bi viziju pretvorile u stvarnost.

Ding je tokom sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom rekao da je u toku 28. zasjedanje Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP28), na kojoj će po prvi put do sada biti izvršen globalni pregled Pariskog sporazuma, što je od velikog značaja za budući tok globalnog upravljanja klimom.

“Kina je voljna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, uključujući Ujedinjene nacije, kako bi odlučno zaštitila osnovne principe, ciljeve i institucionalni okvir uspostavljen sistemom Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i kako bi promovisala uspostavljanje pravičnog, razumnog i kooperativnog globalnog sistema i globalnog sistema upravljanja klimom u kom svi dobijaju”, rekao je Ding.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 11:50