Fu Kung / foto: Media biro
23/04/2024 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina poziva kosovske vlasti da prestanu sa eskalacijom tenzija

Kineski izaslanik u UN-u pozvao je u ponedeljak kosovske vlasti da prekinu unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Eskalacija tenzija na sjeveru Kosova u posljednjem periodu i često nasilje i bezbjednosni incidenti na terenu su zaista zabrinjavajući“, rekao je Fu Kung, stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama.

„Plan kosovskih vlasti da ukine srpsku valutu i nasilne pretrage usmjerene na lokalne Srbe ozbiljno su poremetili normalan život srpske zajednice i dovode do tenzijama“.

Fu je u Savjetu bezbjednosti pozvao kosovske vlasti da ponište nerazumne odluke i prekine unilateralne akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontacije.

„Uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom važan je dio Briselskog sporazuma iz 2013. Kosovske vlasti su se u tom pogledu izričito obavezale i trebalo bi da to ispoštuju. Kina se nada da će Evropska unija podržati neutralnost, nepristranost i pravdu u svom posredovanju“, rekao je „Stav Kine o Kosovu bio je dosljedan i jasan. Kina podržava sporazumno rješenje u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti. Tokom ovog procesa suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti poštovati“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 14:33