Ilustracija / - MEDIA BIRO
25/02/2024 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineska ekonomija započinje godinu snažnim oporavkom, ulivajući povjerjenje širom svijeta

Prema anketi, 80,3 odsto ispitanika širom svijeta hvali snažnu ekonomsku osnovu Kine. Oni su uvjereni u sposobnost Kine da izdrži rizike i vjeruju da će to donijeti više koristi svijetu. Štaviše, 85,2 odsto ispitanika širom svijeta vjeruje da će kineska ekonomija zadržati zamah dugoročnog pozitivnog i stabilnog razvoja

Tokom proteklog praznika Proljećnog festivala, popularna kineska turistička mjesta bila su prepuna ljudi, a bioskopi su oborili rekorde iz 2019. godine. Prema anketi koju su sproveli CGTN i Univerzitet Ženmin u Kini preko 90 odsto (93,1 odsto) ispitanika hvali ekonomsku snagu i potencijal Kine. Oni vjeruju da će snažna ekonomska otpornost Kine i značajna snaga nesumnjivo povećati povjerenje u globalnu ekonomiju koja se polako oporavlja i u njenu vitalnost, prenosi Media Biro.

“Obaranje rekorda” postalo je norma kineske privrede tokom proljećnog festivala. Broj domaćih turista dostigao je 474 miliona, što predstavlja povećanje od 34,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupna potrošnja iznosila 632,7 milijardi juana, što je povećanje od 7,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Mnogi pokazatelji su nadmašili one iz istog perioda 2019. Pored toga, uvođenjem nekoliko bezviznih politika, popularnost putovanja van zemlje omogućila je i svijetu da uživa u prednostima potrošnje tokom novogodišnjih praznika.

Prema anketi, 80,3 odsto ispitanika širom svijeta hvali snažnu ekonomsku osnovu Kine. Oni su uvjereni u sposobnost Kine da izdrži rizike i vjeruju da će to donijeti više koristi svijetu. Štaviše, 85,2 odsto ispitanika širom svijeta vjeruje da će kineska ekonomija zadržati zamah dugoročnog pozitivnog i stabilnog razvoja.

Snažan oporavak kineske ekonomije značajno je ojačao povjerenje međunarodne zajednice. Podaci iz izvještaja Međunarodnog finansijskog foruma pokazuju da je stopa ekonomskog rasta Kine u 2023. godini zadržala vodeću poziciju među najvećim svjetskim ekonomijama, doprinoseći globalnom rastu sa 32 odsto, što je daleko ispred druge zemlje Indije (15 odsto) i trećeplasirane zemlje SAD-a (11 procenata). Štaviše, prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), predviđa se da će stopa ekonomskog rasta Kine nastaviti da nadmašuje stopu globalnog rasta od 2024. do 2028. godine, zadržavajući svoju lidersku poziciju među zemljama u razvoju.

U anketi je 79,6 odsto ispitanika u potpunosti podržalo značajan doprinos kineske ekonomije globalnom ekonomskom rastu. Pored toga, 73,6 odsto ispitanika vjeruje da je kinesko poslovno okruženje privlačno za globalne investitore, dok je 73,3 odsto ispitanika uvjereno da će Kina nastaviti da se otvara prema ostatku svijeta na visokom nivou u budućnosti, stvarajući nove mogućnosti za sve.

U anketi je učestvovalo 9.030 ispitanika iz različitih dijelova, uključujući pojedince iz razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Australije, kao i iz zemalja u razvoju kao što su Južna Afrika, Argentina, Indonezija, Pakistan, Tajland, Čile i Vijetnam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:55