/ - JEVGENIJ PRIGOŽIN. PRINTSCREEN
27/08/2023 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko može da naslijedi Prigožina?

Glavni izazov Putinu bi mogao da bude pronalaženje nekoga s dovoljno dubokim džepovima da finansira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja direktan izazov njegovom režimu, kazao je analitičar pri Atlantskom savjetu Ruslan Trad

Smrt komandanta ruske paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina u padu aviona u srijedu u Rusiji potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavilo je u nedelju ruska Istražna komisija. Sad se postavlja pitanje šta će biti s Vagnerom.

Žoana de Deus Pereira, viša naučna saradnica na Kraljevskom institutu jedinstvenih službi, rekla je za BBC da će Prigožinova smrt vjerovatno dovesti do “određenog prgrupisanja”.

No, smatra da će se poslovanje grupe nastaviti gotovo na isti način kao i pod Prigožinom.

“Organizacija će u budućnosti funkcionisati vjerovatno s drugim imenom, ali je već dokazala da ima kapacitet za prilagođavanje i transformaciju. Moramo gledati na Vagnera ne samo kao na jednog čovjeka, već kao na ekosistem, kao na hidru s mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi”, dodala je, prenosi N1.

S njom se slaže i Ruslan Trad, bezbjednosni analitičar pri Atlantskom savjetu, koji smatra da bi plaćenike mogao da preuzme neko ko ima veze s ruskom vojnom obavještajnom službom, GRU.

No, navodi da bi glavni izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu mogao da bude pronalaženje nekoga s dovoljno dubokim džepovima da finansira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja direktan izazov njegovom režimu.

“Pokušaće da pronađe novog finansijera, jer je Prigožin tamo bio glavna osoba s novcem“, rekao je Trad, dodajući da Vagner ima dobre komandante, ali da je potreban i novac. “Možda će instalirati nekoga iz bliskog kruga oko Putina”, dodao je.

Benoa Brinže, novinar čiji je dokumentarac Uspon Vagnera, rekao je za BBC da je jedan od vodećih kandidata general GRU-a Andrej Averjanov.

“Vjerovatno je Putinu trebalo vremena da potajno organizuje prenos vlasti i to bi objasnilo zašto je čekao dva mjeseca da se riješi Prigožina”, smatra Brinže.

Emili Feris s Instituta Kraljevske jedinstvene službe vjeruje da je Moskva naučila lekciju iz ove situacije s Prigožinom, te da će novi vođa Vagnera verovatno biti neko koga će Kremlj lično da izabere.

Feris takođe smatra da bi se Vagner mogao raspasti na dva dijela, pri čemu će preostale grupe bez vođa u Bjelorusiji biti raspuštene, a druga frakcija aktivna u inostranstvu će se pretvoriti u nešto drugo što može biti oruđe ruske spoljne politike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:43