/ ILUSTRACIJA SKRINŠOT YOUTUBE: PAINT SOCIETY
04/11/2022 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koji modeli nude najbolju zaštitu od rđe

Različiti proizvođači na raznovrsne načine tretiraju svoje proizvode na četiri točka, sve u želji da spriječe pojavu korozije

Veliki dio naroda još uvijek nije ušao u priliku da na dostojanstven način pazari nov automobil. Zato se mnogi i okreću polovnjacima. Tamo je izbor ogroman, ali je i ponuda prošarana lošijim vozilima, pa uprkos brojnim modelima s pocinkovanom karoserijom, postoje i oni sa lošijom školjkom, to jest manje otpornom na pojavu korozije.

Isto tako, imamo i drugu krajnost, onu u kojoj dominira pet aduta najmanje sklonih rđi. Evo koji su to po ocjeni stranih medija.

Različiti proizvođači na raznovrsne načine tretiraju svoje proizvode na četiri točka, sve u želji da spriječe pojavu korozije. Neki tako premazuju spojeve, varove specijalnim supstancama dok drugi pribjegavaju takozvanom i pomenutom toplom pocinkovanju karoserije. Ovaj metod, iako osjetno skuplji, omogućava vozilima da i po tridesetak godina budu vakcinisani protiv izbijanja rđe, a nerijetko i drastično duže. Na listi najotpornijih automobila na rđu se ističe poslovni sedan Mercedesove S Klase, i to čak u dvije generacije.

Dakle, prva dva mjesta na listi zauzima perjanica njemačke premijum marke reprezentovane kroz trokraku zvijezdu, i to u iteraciji obilježenoj kodom W221, s akcentom na restilizovanu modifikaciju koja se sklapala od 2009. do 2013. godine, a onda i ona koja je došla kao nasljednik s indeksom W222. Ta verzija je svijetu predstavljena 2013. godine.

Nijemci su dobili izvanredne rezultate u oblasti zaštite od korozije ne samo kroz pažljivu obradu specijalnim materijalima, već je konstrukcija vozila obilno uključivala elemente kao što su obična plastika i ona ojačana ugljeničnim vlaknima, aluminijum, kao i ostali materijali otporni na rđu.

Poput trokrake zvezda, i Audi je dao svog predstavnika za ovu listu. Klasa je takođe ista, što će reći da pričamo o poslovnoj limuzini koja je najveći ponos bavarskih prstenova. Sedan A8 nudi karoseriju koja je u potpunosti izrađena od legure aluminijuma, pa kao i proces galvanizacije, i ova praksa je u Audiju započeta sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Jedino područje izloženo povišenom riziku od pojave rđe, kod ove limuzine se nalazi s unutrašnje strane prednjih blatobrana. Ovaj automobil je kroz vrijeme dobio i unutrašnje obloge blatobrana sa slojem presvlake koji upija vlagu i podložan je koroziji. Ipak, to su sitnice. Četvrto mjesto na listi oped pripada germanskom kandidatu. Pričamo o krosoveru s imenom Porsche Cayenne (Type 958), a koji je napustio proizvodne linije tokom 2017. godine.

Ovaj SUV vlasnicima nudi, ne samo savršenu voznu dinamiku, već i upravljivost, bezbjednost i odličnu školjku. O tome svjedoče i majstori iz naših automobilskih servisa, i rezultati istraživanja Švedskog instituta za koroziju. Takođe, zanimljivo je naglasiti da je Cayenne je otporniji na rđu od sestrinskog Volkswagena Touarega, čija je i replika u velikoj mjeri.

Za kraj, i da vas podsjetimo na neke klasične modele i legende o njima. Jedan od dokazanih brendova, pa i u ovom polju jeste švedski Volvo. Posebno dobrom se pokazala serija 700, nije pokazivala znakove rđe ni poslije više decenija od godina od dana proizvodnje.

Mnogi automobili s ovim indeksom su prevalili stotine hiljada, pa čak i milione kilometara, ali nastavljaju neumorno da služe sadašnje vlasnike.

Mjesta na kojima su ovi Skandinavci osjetljivi na pojavu korozije su u oblasti izduvnog sistema, koji je, ugred budi rečeno, lako zamjenjiv. Kao i kod drugih predstavnika tog doba, popravke je uglavnom lako izvršiti, čak i u sopstvenoj režiji i u običnoj garaži, kakvu mnogi od nas posjeduju, prenosi AutoRepublika.

(NEZAVISNE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:09