Kristalina Georgieva / - SHUTTERSTOCK
13/04/2024 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kristalina Georgijeva po drugi put izvršna direktorica MMF-a

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je Kristalinu Georgijevu za izvršnu direktoricu te globalne finansijske institucije u novom petogodišnjem mandatu.

- Georgijeva, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju, nastaviće da obavlja dužnosti direktorice nakon što se njen sadašnji mandat završi 30. septembra ove godine - saopštio je MMF.

Odluka Izvršnog odbora donijeta je konsenzusom, prenosi Tanjug.

Izvršni odbor je pohvalio snažno i agilno rukovođenje Georgijeve tokom njenog sadašnjeg mandata, ističući da je predvodila odgovor MMF-a na globalne ekonomske šokove.

Izvršni odbor je pozdravio i fokusiranje Georgijeve na pitanja makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Georgijeva je zahvalila Izvršnom odboru na ukazanom povjerenju i podršci i istakla da za nju predstavlja čast da nastavi da vodi tu finansijsku instituciju.

Georgijeva vodi MMF od 2019. godine, a tokom njenog mandata, ta institucija je pomagala zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog rata u Ukrajini.

Prema decenijama starom sporazumu između Evrope i Amerike, na čelu MMF-a je državljanin neke evropske zemlje, a na čelu Svjetske banke (SV) državljanin Amerike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:19