Kristin Lagard / - SHUTTERSTOCK
17/04/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lagard: Evropska centralna banka uskoro smanjuje kamate

Evropska centralna banka (ECB) odlučna je da smanji kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima, saopštila je njena predsjednica Kristin Lagard.

Lagard je rekla da će ECB "vrlo pomno" pratiti cijene nafte usred rasta strahova od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od iranskog avio napada bez presedana na Izrael tokom vikenda, rekla je da je reakcija na cijenu nafte bila "relativno umjerena", prenosi SEEbiz.

Njeni komentari dolaze odmah nakon što je centralna banka dala najjasniji znak do sada da bi mogla početi da snižava kamatne stope tokom sastanka u junu.

- Posmatramo dezinflatorni proces koji se kreće u skladu s našim očekivanjima - rekla je Lagard na marginama proljećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je dodala da je potrebno da se izgradi malo više povjerenja u dezinflatorni proces.

- Ako se on bude kretao u skladu sa našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati da ublažimo restriktivnu monetarnu politiku - rekla je Lagard.

Ona je ponovila da ukoliko se ne razvije dodatni šok, biće vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku.

ECB je u četvrtak zadržala rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku, ali je signalizirala da hlađenje inflacije znači da bi uskoro mogle početi da se smanjuju.

Za razliku od prethodnog izraza, ECB je najavila da bi "bilo prikladno" da smanji svoju kamatnu stopu na depozite od četiri odsto ako bi temeljni pritisci na cijene i uticaj prethodnih povećanja kamata podstakli povjerenje da se inflacija vraća prema ciljanih dva odsto "na trajan način.”

Centralna banka prethodno nije direktno spomenula labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim saopštenjima.

Upitana bi li smanjenje kamatne stope u junu moglo biti popraćeno kasnijim sniženjima, Lagard je odgovorila da j bila vrlo jasna u vezi s tim i da je namjerno rekla da se unaprijed ne obvezuju na bilo kakvu stopu.

- Postoji ogromna neizvjesnost. Moramo biti pažljivi na taj razvoj događaja, moramo pogledati podatke, moramo izvući zaključke iz tih podataka - rekla je Lagard.

Ona je odbila da komentariše pitanje jesu li tri smanjenja kamata ECB-a ove godine razumno očekivanje za učesnike na tržištu.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na jun kao mjesec u kojem bi stope mogle početi da padaju, nakon što je ECB skratila srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u martu zahladio više nego što se očekivalo.

Upitana o povjerenju centralne banke u nastavak pada inflacije uslijed rasta cijena sirovina, posebno ako cijene nafte porastu zbog geopolitičkih napetosti, Lagard je odgovorila da sve cijene roba imaju uticaja i da je neophodna izrazita pažnja u vezi sa tim kretanjima.

- Jasno je da to ima direktan i brz učinak na energiju i hranu - dodala je Lagard.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:16