Pomoć na ulicama Derne / - BBC
18/09/2023 u 08:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Libija: Tijela koje izbacuje more poslije poplave u Derni gotovo prepoznatljiva

Razorna vodena stihija koja je pogodila grad Derna u Libiji ostavila je pustoš iza sebe, a ekipama koje izvlače posmrtne sjećanja koja nikad ne izblijede.

Ljekari se muče da identifikuju posmrtne ostatke poginulih u razornim poplavama u gradu Derna. Sa maskom na licu i rukavicama, doktor se naginje u crnu plastičnu vreću i nježno pomjera noge muškarca koji je u njoj, piše BBC na srpskom. 

- Prvo određujemo starost, pol i dužinu. Tijelo je sada u fazi truljenja, zbog vode - objašnjava on.

Bio jednom jedan grad u Libiji... zvao se Derna.

More stalno izbacuje tela. Strahuje se da će broj poginulih u poplavama u Libiji biti do 20.000. 

Na bolničkom parkingu u gradu Derna na istoku Libije, pažljivo se provjeravaju i evidentiraju poslednji detalji jedne od mnogobrojnih žrtava.

Ovo je sada jedan od najvažnijih poslova ovdje i jedan od najtežih. Posle nedjelju dana u moru, tijelo muškarca je neprepoznatljivo. Ranije tog jutra, izvukli su njegovo tijelo iz voe.

Stručne ruke ljekara nježno ispituju tijelo, traže identifikacione oznake i uzimaju DNK bris.

To je važno, u slučaju da je njegova porodica još živa kako bi preuzela tijelo.

Više od 10.000 ljudi i dalje se zvanično vodi kao nestalo, prema podacima Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Crveni polumesec je davao svoje podatke. UN kažu da je broj poginulih do sada oko 11.300. Konačan broj još nije poznat, a jedino što je izvjesno jeste obim ove katastrofe.

Muhamed Miftah u srcu zna i osjeća da je njegova porodica među žrtvama.

Kada je posle poplava otišao da pronađe sestru i njenog muža u njihovoj kući, ona je bila zbrisana. Od tada nije čuo ništa o njima. Pokazuje snimak koji je napravio dok je braon voda stihijski ulazila kroz njegova ulazna vrata.

Vodena struja je nosila automobile i stubove.

- Vidio sam automobile kako se spuštaju i izašao sam trčeći. Mislio sam da je to to, da ću umrijeti. Mogli smo da vidimo naše komšije kako mašu baterijskim lampama. Za samo nekoliko trenutaka su se svjetla ugasila, a oni su nestali. "To je bilo najteže - priča on.

Sabrine Ferhat Belil izgubila je brata, njegovu ženu i petoro njegove djece kada je smrtonosna oluja pogodila njen grad. Kako pristiže veća međunarodna pomoć, ministar zdravlja istočne libijske vlade saopštio je da su četvorica grčkih spasicala poginuli u nesreći na putu za Dernu. Još petnaest je povrijeđeno.

Bili su na putu da se pridruže timovima koji su već bili na terenu iz Francuske i Italije. Kuvajt i Saudijska Arabija su dopremili tone dodatnih zaliha pomoći.

Sljedeći korak je da se osigura da pomoć bude raspođeljena svuda i pošteno.

image

Prizori nakon razorne poplave u Derni

- BBC

Abdulah Batili, šef međunarodne misije UN u Libiji, rekao je za BBC arapski servis da zemlja sada treba da stvori transparentan mehanizam za upravljanje svim međunarodnom pomoći. Ovo izražavanje opreza i zabrinutost je zbog dobro poznatih izazova koordinacije između vlade u Tripoliju koja je međunarodno priznata i vlade istočne Libije, koja nije.

U centru Derne postoje neki pozitivni trenuci usred blata i ruševina. Na jednom uglu ulice, stotine komada šarene odjeće leže razbacane u hrpama. Preko puta se stvara ogroman red dok se gorivo dijeli preživjelima. Dok donacije i dalje stižu, dolazi muškarac i stavlja kutiju toplih šalova pred noge starije žene, piše BBC.

Nježno joj ljubi glavu, dok se ona smješka i počinje da bira šal. Ovo su Libijci koji pomažu sunarodnicima u jednom od njihovih natežih kriznih trenutaka koji je pogodio ovu zemlju izmučenu ratom. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 22:26