London / - UNSPLASH: LUKE STACKPOOLE LONDON
09/09/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

London: Uhapšen odbjegli britanski vojnik optužen za terorizam

Danijel Kalif optužen je za prikupljanje informacija u korist "neprijateljske države", za koju se vjeruje da je Iran, i podmetanje lažnih bombi u kasarnu u kojoj je služio do januara ove godine

Danijel Kalif, bivši britanski vojnik, optužen za terorizam, uhapšen je u zapadnom Londonu u subotu prije podne. Time je završena četvorodnevna potera Skotland jarda, pokrenuta pošto je Danijel Kalif pobjegao iz zatvora Vonsvort B bezbednosne kategorije zakačen za dno kamiona za dostavu.

Kalif je uhapšen u Čiziku u zapadnom Londonu gdje ga je prethodno primjetilo i policiji prijavilo nekoliko građana.

Sudeći prema dojavama, koje su pristigle pošto je policija obećala nagradu od dvadeset hiljada funti, Kalid je često mijenjao odeću, piše portal RTS-a.

Britanski premijer Riši Sunak je, sa samita Grupe 20 u Indiji, čestitao britanskoj policiji na uspešnoj akciji.

Skotland jard je dan pred hapšenje saopštio da sumnja da je Kalid imao saučesnike zbog načina na koji je kamion za dostavu zatvorske kuhinje pripremljen za njegovo bjekstvo montiranjem kaiševa na dno vozila.

Danijel Kalif optužen je za prikupljanje informacija u korist "neprijateljske države", za koju se vjeruje da je Iran, i podmetanje lažnih bombi u kasarnu u kojoj je služio do januara ove godine.

I pored ozbiljnosti optužbi, do bjekstva je smješten u zatvor bezbjednosne B kategorije gde je razmešten na rad u kuhinji.

Za Danijelom Kalifom tragalo je oko 150 specijalaca za borbu protiv terorizma samo u Londonu.

Biće prebačen u neki od britanskih najbezbednijih zatvora do suđenja, koje počinje 13. novembra, piše portal RTS-a.

Do kraja nedjelje biće objavljen i izveštaj Britanske vlade o tome kako se dogodilo da osoba optužena za terorizam bude smještena u zatvor niže bezbjednosne kategorije, u kojem su zatvorenici bili teniski as Boris Beker i legendarni pisac Oskar Vajld.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. jul 2024 00:37