Si Điping / - EPA
09/05/2024 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mađarska i Kina potpisale niz novih sporazuma za jačanje saradnje

Mađarska i Kina potpisale su danas niz novih sporazuma za produbljivanje ekonomske i kulturne saradnje tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga toj centralnoevropskoj zemlji.

Si i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali su Budimpešti u sklopu poslednje stanice kineskog lidera na petodnevnoj evropskoj turneji tokom koje je posjetio Srbiju i Francusku, prenosi N1.

Orban je novinarima posle sastanka pohvalio „kontinuirano, neprekinuto prijateljstvo“ između dvije zemlje od početka njegovog mandata 2010. godine i obećao da će Mađarska nastaviti da bude domaćin daljim kineskim investicijama.

Peking je uložio milijarde u Mađarsku i vidi tu zemlju, članicu Evropske unije kao važno uporište unutar Unije.

Mađarska je u decembru saopštila da će jedan od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila, kineski BYD, otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju električnih vozila na jugu zemlje, a to bi moglo da ugrozi konkurentnost automobilske industrije u Evropo.

Mađarska je takođe domaćin nekoliko kineskih fabrika EV baterija i nada se da će postati globalni centar proizvodnje litijum-jonskih baterija, a preuzela je željeznički projekat, koji je dio kineske inicijative „Pojas i put“. To je da poveže zemlju sa lukom Pirej. Grčka treba da bude ulazna tačka za kinesku robu u centralnu i istočnu Evropu.

Zlatno putovanje kroz kinesko-mađarske odnose

Mađarski i kineski zvaničnici zaključili su sporazum o strateškom partnerstvu i potpisali još 18 sporazuma i memoranduma o razumijevanju, ali na konferenciji za novinare nisu najavljena veća ulaganja.

Međutim, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je kasnije u video snimku na Fejsbuku rekao da su počeli prvi razgovori sa Kinom o gradnji željezničke obilaznice Budimpešte i željezničke veze između glavnog grada i budimpeštanskog aerodroma Feriheđ.

Orban je novinarima rekao da je tri četvrtine investicija u Mađarsku prošle godine došlo iz Kine, i govorio o ulozi Pekinga u svjetski promjenljiv odnos snaga.

„Gledajući unazad na svjetsku ekonomiju i trgovinu od prije 20 godina, to uopšte ne liči na ono u čemu živimo danas.

Tada smo živjeli u jednom polarnom svijetu, a sada živimo u multipolarni svetski poredak, a jedna od glavnih kolona ovog novog svjetskog poretka je Kina“, rekao je Orban i dodao da će Mađarska nastojati da proširi ekonomsku saradnju sa Kinom i na oblast nuklearne energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 04:54