/ - FACEBOOK
27/11/2023 u 11:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mask u Izraelu: Postignut načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Izraelska agencija za komunikacije "Šlomo Karhi" se tada usprotivila, rekavši da će "Hamas to koristiti (Starlink) za terorističke aktivnosti"

Mask u Izraelu: Postignut načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask koji se nalazi u posjeti Izraelu, rekao je da je postignut načelni dogovor o korišćenju satelita Starlink njegove kompanije Spejs Iks u Pojasu Gaze, gdje se pauza u ratu protiv Hamasa poklopila sa posetom tehnološkog preduzetnika.

Izraelski predsjednik Isak Hercog trebalo bi popodne da se sastane sa Maskom, prenosi RTS.

Njima će se pridružiti rođaci talaca koje Hamas drži u Gazi, a takođe će razgovarati o "potrebi da se djeluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu", saopštila je Hercogova kancelarija.

Premijer Benjamin Netanjahu takođe treba da se sastane sa Maskom  kako bi razgovarao o bezbjednosnim aspektima veštačke inteligencije i održao onlajn diskusiju uživo.

Kada su se poslednji put sreli, u Kaliforniji 18. septembra, Netanjahu je pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon nedelja kontroverze oko antisemitizma na platformi Iks, bivšem Tviteru.

Prošlog mjeseca, dok je rat buktio, Mask je predložio korišćenje Starlinka za podršku komunikacionim vezama u Gazi, pogođenoj čestim nestancima struje, sa "međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama".

Izraelska agencija za komunikacije "Šlomo Karhi" se tada usprotivila, rekavši da će "Hamas to koristiti (Starlink) za terorističke aktivnosti".

Međutim, Karhi je u ponedeljak rekao da su Izrael i Mask postigli načelni sporazum prema kojem "Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.

U objavi na platformi Iks upućenom Masku, Karhi je rekao da se nada da će posjeta Izraelu „poslužiti kao odskočna daska za buduće poduhvate, kao i da će poboljšati vaš odnos sa jevrejskim narodom i vrednostima koje djelimo sa svijetom“.

Mask je rekao da je protiv antisemitizma i svega što "promoviše mržnju i sukob" - uključujući i Iks.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 08:41