/ - РТРС
19/08/2023 u 23:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meksiko i Kalifornija u pripremi pred uragan Hilari

Nacionalni centar za uragane je upozorio da su "katastrofalne i po život opasne poplave" vjerovatne u meksičkoj državi Baja Kalifornia i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana

Uragan Hilari, koji se kreće prema pacifičkoj obali Meksika, mogao bi uzrokovati razorne poplave u toj američkoj saveznoj državi, a očekuje se da će stići na kopno kasno naveče, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prognostičari kažu da će uragan, koji trenutno ima udare vjetra do 215 kilometara na sat, tada izgubiti na brzini i postati tropska oluja koja će se kretati prema južnoj Kaliforniji.

Stigne li do Kalifornije, biće to prva tropska oluja koja će pogoditi tu zemlju u više od 80 godina.

Nacionalni centar za uragane je upozorio da su "katastrofalne i po život opasne poplave" vjerovatne u meksičkoj državi Baja Kalifornia i jugozapadu SAD-a tokom naredna dva dana.

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) "unaprijed je rasporedila osoblje i zalihe u toj regiji", rekao je u petak američki predsjednik Džo Bajden.

- Pozivam sve koji se nalaze na putanji oluje da preduzmu mjere opreza i slušaju upute državnih i lokalnih zvaničnika - kazao je on.

Količina padavina mogla bi doseći 25 centimetara u nekim područjima, što bi dovelo do "značajnih i rijetkih" posljedica za dijelove južne Kalifornije i južne Nevade, objavila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

U San Dijegu, Nacionalna meteorološka služba je izdala upozorenje za "visoku opasnost" od bujičnih poplava.

Gotovo 26 miliona ljudi u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država je pod nadzorom zbog poplava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 15:17