Meta blokirala naloge iranskog ajatolaha / Mreža X
08/02/2024 u 17:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meta blokirala naloge iranskog ajatolaha zbog podrške napadu Hamasa na Izrael

Uklonili smo ove naloge zbog višestrukog kršenja naše politike opasnih organizacija i pojedinaca, rekao je portparol matične kompanije Instagrama Meta

Meta je uklonila naloge koje vodi ured iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija na Instagramu i Fejsbuku za objave podrške palestinskoj grupi Hamas, koju SjedinjeneAmeriičke Države i Evropska unija označavaju kao terorističku organizaciju.

- Uklonili smo ove naloge zbog višestrukog kršenja naše politike opasnih organizacija i pojedinaca - rekao je portparol matične kompanije Instagrama Meta u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Politika uključuje organizacije koje je američka vlada stavila na popis.

Meta nije eksplicitno pomenula Hamas, ali je Hamenei pohvalio iznenadni napad grupe na Izrael 7. oktobra, koji je rezultirao smrću više od 1.200 ljudi i 253 drugih uzetih za taoce i odvedenih u dio Gaze koji kontroliše Hamas. Izrael je odgovorio pokretanjem smrtonosne ofanzive protiv ekstremista.

- Ljubimo čela i ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim - rekao je Hamenei u govoru tri dana nakon napada.

Iran je glavni pobornik Hamasa, ali je negirao bilo kakvu umiješanost u napad te grupe na Izrael.

Ambasador Teherana pri UN Amir Saeed Iravani rekao je u intervjuu za En-Bi-Si njuz 7. februara da Iran naoružava, obučava i "osnažuje" palestinske militantne grupe.

Američki Stejt aepartment je 2020. godine procijenio da je Iran "istorijski pružao do 100 miliona dolara godišnje u kombinovanoj podršci" palestinskim militantnim grupama, uključujući Hamas i Palestinski islamski džihad (PIJ).

Meta je u oktobru 2023. navela da će ukloniti "pohvale i suštinsku podršku" Hamasu.

Hameneijeva kancelarija održava nekoliko naloga na različitim jezicima na popularnim društvenim mrežama Instagram, Facebook i Twitter, koji su sada svi blokirani u Iranu.

Među nalozima koji su uklonjeni je i persijski nalog iranskog lidera na Instagramu, koji je imao više od pet miliona pratilaca.

Prije nego što ga je preuzeo milijarder Ilon Mask, mreža X, ranije poznata kao Twitter, zabranila je nekoliko naloga povezanih s Hameneijevim kabinetom zbog objavljivanja sadržaja koji prijeti bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:23