/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY DANIEL KLEIN ON UNSPLASH
10/01/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Militanti Al Šababa oteli helikopter UN

rganizacija Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, predvodi pobunu protiv somalijske vlade od 2006. godine u pokušaju da nametne državno uređenje zasnovano na strogom tumačenju Islamskih šerijatskih zakona

Militanti Al Šababa, islamističke organizacije bliske Al Kaidi, oteli su helikopter Ujedinjenih nacija sa dva državljanina Somalije i nekoliko stranaca, izjavio je danas somalijski vojni zvaničnik.

Letjelica se pokvarila ubrzo nakon poletanja iz grada Beledvejn u centralnoj Somaliji, zbog čega je prinudno sletjela u blizini sela Hindhere, na granici sa regionom Galgudud, nakon čega su ekstremisti zauzeli helikopter, potvrdio je major Hasan Ali.

- U helikopteru su bila dvojica Somalijaca i nekoliko stranaca, kao i sanitetski materijal. Helikopterom je trebalo da budu trasportovani ranjeni vojnici iz regiona Galgudud"-izjavio je somalijski major Hasan Ali, prenose Nezavisne.

Radnik UN koji je želio da ostane anoniman rekao je da je letjelica pripadala misiji Ujedinjenih nacija za pomoć Somaliji (UNSOM), kao i da je u posadi bilo pet stranaca.

Dva izvora iz UN upoznata sa ovim događajem potvrdila su za britansku agenciju da je helikopter prevozio ukupno devet putnika, ali za sada nije bilo moguće provjeriti tačnost ovih navoda iz nezavisnih izvora.

Organizacija Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, predvodi pobunu protiv somalijske vlade od 2006. godine u pokušaju da nametne državno uređenje zasnovano na strogom tumačenju Islamskih šerijatskih zakona.

Al Šabab kontroliše dijelove zemlje u južnoj i centralnoj Somaliji i napada i civile i somalijsku vojsku na tom području.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:01