/ PHOTO BY ISMAIL SALAD OSMAN HAJJI DIRIR ON UNSPLASH
13/12/2023 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF i Svjetska banka otpisali Somaliji 4,5 milijardi dolara duga

Dogovor je dio programa oprosta duga, nazvanog Inicijativa za visoko zadužene siromašne zemlje, koji nadgledaju obje međunarodne finansijske institucije

Somalija je danas postigla sporazum o otpisu 4,5 milijardi dolara duga prema svojim međunarodnim kreditorima, saopštili su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. To će omogućiti zemlji da se ekonomski razvija i ulazi u nove projekte, prenosi N1.

Dogovor je dio programa oprosta duga, nazvanog Inicijativa za visoko zadužene siromašne zemlje, koji nadgledaju obje međunarodne finansijske institucije. Kao rezultat učešća u programu, spoljni dug Somalije će pasti sa 64 odsto BDP-a u 2018. na manje od 6 odsto BDP-a do kraja 2023. godine, navode MMF i Svjetska banka u zajedničkom saopštenju za javnost.

Državni dug Somalije, prema zvaničnim podacima, trenutno je veći od pet milijardi dolara. Američko ministarstvo finansija saopštilo je namjeru da otpiše 100 odsto preostalih potraživanja prema Somaliji i pozvalo je „ostale bilateralne kreditore Somalije da budu jednako velikodušni i da krenu ekspeditivno“.

Sporazum je „značajna prekretnica na putu Somalije ka kontinuiranom oporavku i značajnim reformama za promovisanje veće stabilnosti i ekonomskih prilika za somalijski narod“, izjavila je državna sekretarka SAD za finansije Dženet Jelen. Ali Jasin Šeik, zamenik guvernera somalijske centralne banke, rekao je za Asošiejted pres da otpis duga u okviru inicijative za teško zadužene siromašne zemlje donosi olakšanje njegovoj zemlji, željnoj da obezbjedi nova sredstva za javne projekte.

Pored toga, rekao je, sada će Somaliji biti lakše da privuče nove investitore. Somalija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, opterećena uglavnom bezbjednosnim izazovima koji proističu iz višegodišnjih ratova i nemira. U ovoj zemlji decenijama hara islamska ekstremistička organizacija Al Šabab, koja se protivi saveznoj vladi, a i dalje kontroliše velike dijelove ruralne Somalije. Al-Šabab redovno izvodi oružane napade u glavnom gradu Mogadišu i drugdje u Somaliji.

Ta zemlja je i podložna klimatskim šokovima, a neki dijelovi zemlje sve bliže su vladavini gladi, navodi Svjetska banka. Obilne kiše su nedavno izazvale razorne poplave u Somaliji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:08