Samit 20 najrazvijenijih zemalja / - ZEEBUSINEES
09/09/2023 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Modi: G20 usvojio konsenzusom deklaraciju o ratu u Ukrajini

Zapadne zemlje, koje se zalažu za snažnu osudu Rusije, složile su se oko formulacije, ali je Rusija blokirala kompromis koji je "inače prihvatljiv za sve ostale", rekao je diplomata EU

Premijer Indije Narendra Modi rekao je da je G20 na samitu u Nju Delhiju usvojila konsenzusom deklaraciju o pitanjima sa kojima se ta organizacija suočava uključujući rat u Ukrajini.

Ranije je bilo neslaganja oko formulacije o ratu u Ukrajini. Zapadne zemlje, koje se zalažu za snažnu osudu Rusije, složile su se oko formulacije, ali je Rusija blokirala kompromis koji je "inače prihvatljiv za sve ostale", rekao je diplomata EU za Rojters.

Paragraf "geopolitička situacija" ostavljen je prazan u ranijem nacrtu završnog saopštenja od 38 stranica koji je pregledao Rojters uz dogovor o 75 drugih poglavlja koji pokrivaju pitanja u rasponu od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promena, prenosi N1.

Modi nije iznio detalje o tome koje formulacije su lideri postigli. Formulacija bi mogla biti slična deklaraciji izdatoj na samitu u Indoneziji 2022. godine, u kojoj je navedeno da iako je većina nacija osudila Rusiju zbog invazije, bilo je i drugačijih stavova, navodi Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:21