Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/03/2024 u 22:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Haitiju poslije ostavke premijera bande žele da imaju riječ u formiranu nove vlade

Nakon što je dosadašnji premijer Haitija Arijel Anri najavio svoju ostavku, političari širom Haitija su se uključili u borbu za vlast, uključujući i moćne bande koje kontrolišu 80 odsto glavnog grada zemlje.

Bande imaju duboke veze sa političkom i ekonomskom elitom Haitija, ali su postale nezavisnije, finansirajući svoje operacije otmicama za otkup kojim plaćaju krijumčarenje oružja, prenosi N1.

Procjenjuje se da na Haitiju operiše preko 200 najrazličitijih bandi, najviše u prijestonici Port O Prensu i okolini.

Neposredno prije nego što je premijer Arijel Anri rekao da će podnijeti ostavku, a karipski zvaničnici najavili stvaranje prelaznog savjeta, vođa najmoćnije bande na ostrvu Šerizije je održao improvizovanu konferenciju za novinare i odbacio svako rješenje koje nametne međunarodna zajednica.

On se još uvijek nije oglasio u vezi ostavke Anrija koju je već duže vrijeme zahtijevao pošto je preuzeo odgovornost za koordinisane napade na kritične mete koji su počeli 29. februara dok je premijer boravio u Keniji i zalagao se za raspoređivanje policijskih snaga koje bi podržale UN da pomognu u borbi protiv bandi.

Nejasno je da li će Šerizije i druge naoružane grupe prihvatiti plan za stvaranje prelaznog savjeta.

Savjet će biti odgovoran za imenovanje privremenog premijera, a novi lider će sarađivati sa savjetom na izboru nove vlade.

Imao bi sedam članova sa pravom glasa i dva bez tog prava.

Oni sa glasovima uključuju stranku Pitit Desalin, koju vodi bivši senator i predsjednički kandidat Mois Žan-Šarl, koji je saveznik Gaja Filipa, bivšeg vođe pobunjenika koji je predvodio uspješan državni udar 2004. godine i koji je nedavno pušten iz zatvora u SAD nakon priznanja krivice za pranje novca.

U dosadašnjem nasilju bandi je poginulo više stotina ljudi a procjenjuje se da je preko 15.000 Haićana bilo prinuđeno da napusti svoje domove zbog sukoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:17