Unsplash ilustracija, Rusija zastava / - UNSPLASH ILUSTRACIJA
02/01/2024 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbolja godina u istoriji za ruske banke

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfelj zajmodavaca porastao je više od 20 odsto u periodu od januara do novembra, hipotekarni krediti 30,3 odsto, a potrošački zajmovi 16 odsto

Prošla godina je bila najbolja u istoriji za ruske banke, sa dobiti koja je porasla uprkos zapadnim sankcijama na privredu, izvijestile su u utorak novine Vedomosti pozivajući se na podatke centralne banke.

Prema izvještaju, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri biliona rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 mjeseci prošle godine. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 biliona rubalja, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfelj zajmodavaca porastao je više od 20 odsto u periodu od januara do novembra, hipotekarni krediti 30,3 odsto, a potrošački zajmovi 16 odsto.

Uz to, depoziti preduzeća porasli su 15,3 odsto, a depoziti stanovništva 20,4 odsto. Za poređenje, u 2021. godini, "referentnoj" godini za sektor, hipoteke i portfeljne firme rasle su sporije: 26,4 odsto odnosno 14,8 odsto, dok su depoziti stanovništva porasli samo 5,7 odsto.

Stručnjaci primjećuju da profiti banaka rastu usred opšteg oporavka privrede zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su doprinijele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovini godine (na primjer 7,5 odsto sredinom ljeta).

Uprkos nedavnom zaokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog mjeseca pogurala ključnu stopu na 16 odsto, stručnjaci primjećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8 odsto. To je postignuto smanjenjem troškova finansiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20 odsto.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilansima banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sljedeće godine vjerovatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:23