brod huti / - FOTO: TVITER
19/02/2024 u 22:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napad Huta na brod pod zastavom Belizea primorao posadu na evakuaciju

Brod pod zastavom Belizea napadnut je juče i izvjestio je da je pretrpio štetu pošto je došlo „do eksplozije u velikoj blizini plovila“, saopštilo je britansko vojno tijelo koje nadgleda trgovački pomorski saobraćaj na području Bliskog istoka

Napad u kojem su pobunjeni Huti projektilom oštetili teretni brod koji je pod zastavom Belizea išao kroz moreuz Bab el-Mandeb između Crvenog mora i Adenskog zaliva prinudio je posadu da napuste plovilo, saopštilo je danas britansko nadzorno tijelo.

Brod pod zastavom Belizea napadnut je juče i izvjestio je da je pretrpio štetu pošto je došlo „do eksplozije u velikoj blizini plovila“, saopštilo je britansko vojno tijelo koje nadgleda trgovački pomorski saobraćaj na području Bliskog istoka (UKMTO).

- Posada je napustila brod - saopštio je UKMTO i dodao da je „brod usidren, a posada na bezbjednom“.

Huti tvrde da je brodu nanijeta „katastrofalna šteta“ i da je „kasnije potonuo“, ali informacija o potonuću nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora.

Pobunjenici su takođe saopštili da su se „tokom operacije postarali za to da „posada broda ode sa njega bezbjedno“.

Teretni brod je registrovan u Velikoj Britaniji, a njime su upravljali libanci. Isplovio je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a odredište mu je bila Bugarska.

Proiranski Huti, koji pod svojom kontrolom drže krajnji zapad Jemena uključujući glavni grad Sanu, takođe tvrde da su oborili američki dron tipa MQ-9, što je informacija koju američka vojska u regionu za sada nije potvrdila, ali se zna da Huti uspijevaju da obore američke dronove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:25