Rusi u Podgorici se opraštaju od Navaljnog / - FOTO: GORDANA BOJANIć, DAN
28/02/2024 u 20:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navaljni ostavio politički testament: Putin je počinio zločin nad Rusijim

Putin je ponizio i uvrijedio Rusiju, pretvarajući je u totalitarnu državu koja uništava ljudsku slobodu i samo čovječanstvo u svim svojim manifestacijama, piše u manifestu

Ubistvo Alekseja Navaljnog u zatvoru je gnusan zločin koji će neizbežno uticati na buduću istoriju Rusije. Navaljni je stradao u borbi protiv tiranije, a ova bitka još uvijek traje. I moramo učiniti sve da san Navaljnog o slobodnoj Rusiji ne samo da ne umre sa njim, već i pobijedi u najkraćoj istorijskoj perspektivi - stoji u manifestu građanskog pokreta "Mir. Napredak. Ljudska prava", koji su pripremili aktivista za ljudska prava Lev Ponomarev i njegove kolege, a objavila Novaja Gazeta Evropa.

U tekstu se ocjenjuje političko nasljeđe Alekseja Navaljnog, a autori pozivaju na podršku Juliji Navaljnoj i akciji "Podne protiv Putina", koju planira ruska opozicija na dan izbora 17. marta, prenosi Danas.

- Putin je ponizio i uvrijedio Rusiju, pretvarajući je u totalitarnu državu koja uništava ljudsku slobodu i samo čovječanstvo u svim svojim manifestacijama. Počinio je zločin nad Rusijom, gazeći temelje svog ustavnog poretka.

Istorijski zadatak Rusa je da uklone Putina sa vlasti i obnove Ustav u njegovim glavnim odredbama", piše u manifestu.

Aleksej Navaljni je mogao unaprijed da da odgovor šta da radi ako i dalje bude ubijen.

- Ne odustaj. Ako se to desilo (moja smrt), to znači da smo neobično jaki u ovom trenutku, pošto su odlučili da me ubiju…"

Aleksejove riječi, koje danas mnogi citiraju, ostvarile su se kao proročanstvo: ubijen je u vrijeme kada su naše snage rasle, a Putin zaista slabio.

Bez obzira koliko međunarodna situacija danas izgledala teško, Putin gubi na popularnosti u Rusiji. Vidimo konsolidaciju Rusa odozdo, vidimo građanske aktivnosti u regionima, i osjećamo snažnu želju za okončanjem rata i povratak u normalu.

To je zahtijev za političku alternativu i političko djelovanje, navodi se.

Ljudi demokratskih i antiratnih stavova, uprkos bilo kakvim nesuglasicama u opoziciji, složili su se da izađu na biračka mjesta 17. marta u 12 sati.

"Podne protiv Putina"

Poziv na podršku "Podne protiv Putina" bila je posljednja politička izjava Navaljnog. Možda je to bila ta koja je stavila tačku na odluku da mu se oduzmu život.

Zato neka ovo ubistvo stavi tačku na taktičke razlike antiratnih demokratskih snage, kako unutar tako i izvan Rusije. Ubistvom Navaljnog Putin ga je učinio simbolom ujedinjene demokratske opozicije, piše u manifestu.

Svaki Rus ima priliku da izrazi svoj stav prema onome što se dešava dolaskom na svoje biračko mjesto 17. marta u podne, tako što će upisati ime Navaljnog na glasačkom listiću i glasati za bilo kog kandidata osim Putina (ili za sve odjednom, osim Putina).

Opozicija treba da nastavi rad Navaljnog

Prvo. Moramo pružiti maksimalnu pomoć majci Navaljnog, njegovim rođacima i saradnicima u obezbjeđivanju da Aleksej Navaljni bude sahranjen u skladu sa željama svoje porodice, i svi mogu da se oproste od njega i odaju mu posljednju počast.

Moramo uložiti sve napore da spasimo živote i obezbijedimo oslobađanje ostalih Putinovih zatvorenika koji ostaju u ruskom zatvoru. Prije svega, to se odnosi na Vladimira Kara-Murzu, koji se nalazi u koloniji u regionu Omsk, zapravo, doživotno, u pozadini kritičnih zdravstvenih problema. Moramo pokazati potpuno jedinstvo u našim zahtijevima i ruskim vlastima i vlastima zemalja koalicije protiv Putina.

Drugo. Julija Navaljna objavila je namjeru da nastavi rad svog supruga. Moramo joj pružiti maksimalnu podršku i izgraditi široku koaliciju antiratih snaga sa njenim učešćem.

Treće. Moramo da se pobrinemo da "Podne protiv Putina" postane prava masovna priča. Samo masovno učešće daje šansu da se utiče na situaciju. Zato se pobrinimo da cijela Rusija stane u red na biračkim mjestima, i da je cio svijet vidi.

Svi mogu da rade za ovaj cilj: političari, novinari, branioci ljudskih prava, eksperti, obični aktivisti i pristalice promjena u Rusiji.

Radite na jačanju ukupnog efekta, a ne na slabljenju. Sve razlike između raznih opozicionih grupa moraju biti odbačene ili prevaziđene. Mi, i oni koji su otišli i oni koji su ostali u Rusiji, imamo zajedničku zemlju, zajedničku nesreću, zajedničke ciljeve i zajedničkog neprijatelja.

Sada ulazimo u odlučujuću fazu široke građanske kampanje za promjene i promjenu vlasti u zemlji.

Zadatak opozicije u ovim nedjeljama je da bude uz Ruse, da im ponudi relativno sigurne opcije za akciju, da pojača svoj glas što je više moguće, i da agituje na sumnjičave.

Materijal za kampanju protiv Putina kao predsjedničkog kandidata je obiman, navodi se.

Rat i represija naneli su maksimalnu štetu svim sferama života u Rusiji: stanovništvo je osiromašeno, medicina i obrazovanje su degradirajući.

Civilna industrija je u padu. Nezadovoljstvo ratom i mobilizacijom raste, sa desetinama hiljada ubijenih ljudi. Još više muškaraca je odsječeno od svojih porodica i isključeno iz ekonomije.

Raste pokret mobilisanih žena, koje zahtijevaju da se njihovi muževi vrate kućama i otkažu mobilizaciju. Ovo nije samo humanitarna katastrofa, već i put ka degradaciji i propadanju ruskog društva i države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 04:39