/ - фото: Скриншат
20/10/2022 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navaljni: Protiv mene pokrenute nove optužbe koje nose 30 godina zatvora

Navaljni je uhapšen u Rusiji u januaru 2021. po povratku u zemlju posle ozbiljnog pokušaja trovanja za koje je optužio Kremlj

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni izjavio je da su protiv njega pokrenute nove krivične optužbe za "promociju terorizma", "poziv na ekstremizam", "finansiranje ekstremističkih aktivnosti" i "rehabilitacija nacizma", za koje prijeti ukupna kazna od 30 godina zatvora.

Advokati su proračunali da je to oko 30 godina zatvora uzimajući u obzir kazne predviđene za svaku od ovih tačaka“ krivičnog zakona, rekao je on u poruci koju je prenio njegov tim preko njegovih društvenih mreža.

Navaljni, 46-ogodišnji aktivista protiv korupcije, koji se smatra glavnim protivnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je u zatvoru, rekao je da je dobio obavještenje o otvaranju novog krivičnog slučaja protiv njega.



-Ja sam genije kriminalnog svijeta. Vi svi mislite da sam ja dvije godine u izolaciji, u zatvoru, ali zapravo ja aktivno činim zločine- napisao je on ironično i čestitao ruskim istražiteljima na njihovoj pozornosti.

Prema njemu ove nove optužbe su očigledno povezane sa video snimcima koje objavljuju njegovi saveznici u izgnanstvu koji nastavljaju aktivno da djeluju protiv ruskih vlasti iz inostranstva.

Navaljni je uhapšen u Rusiji u januaru 2021. po povratku u zemlju posle ozbiljnog pokušaja trovanja za koje je optužio Kremlj. U martu je osuđen na devet godina strogog zatvora zbog optužbi za prevaru, koje je on nazvao izmišljenim.

On je nastavio da šalje poruke optužujući Vladimira Putina i njegovu intervenciju u Ukrajini preko svojih advokata, koje je zatim njegov tim objavljivao onlajn.

Ljetos je više puta rekao da je stavljen u disciplinsku ćeliju u zatvoru blizu Vladimira, 200 kilometara istočno od Moskve.

Zapad je oštro osudio njegovo trovanje 2020. i zatim njegovo zatvaranje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:06