ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/04/2024 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Službenik ultradesničarske AfD uhapšen zbog špijunaže za Kinu

Njemačka policija uhapsila je u Drezdenu službenika političara desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, javili su njemački mediji emiteri ARD, RBB i SVR.

Zaposleni, po imenu Đian G, radio je kao pomoćnik glavnog kandidata AfD-a na izborima za Evropski parlament Maksimilijana Kraha i živio je u Briselu kao i u Drezdenu, prenose nemački mediji.

Istražitelji sumnjaju da je on prenio informacije o parlamentarnim operacijama kineskom ministarstvu državne bezbjednosti (MSS), sa posebnim fokusom na članove kineske opozicije, navodi se u izvještajima, prenosi Blic.rs.

Osumnjičeni je uhapšen u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što su tri njemačka državljana uhapšena zbog sumnje da su radili sa MSS na predaji tehnologije koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

Hapšenja su uslijedila nedelju dana nakon što je kancelar Olaf Šolc otputovao u Kinu da pritisne Peking da podrži rusku ratnu ekonomiju i da pokrene pitanja krađe intelektualne svojine i poštenog pristupa tržištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:01