Алексеј Наваљни / - РСЕ
19/02/2024 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka, Švedska i Španija pozvale ruske ambasadore na razgovor poslije smrti Navaljnog

Evropska unija (EU) mora da djeluje protiv političkog ugnjetavanja u Rusiji. Sad je to još važnije jer je 16. februara Aleksej Navaljni umro u zatvoru" u Rusiji, rekao je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ruskog ambasadora u Stokholmu na razgovor poslije smrti u zatvoru protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

- Evropska unija (EU) mora da djeluje protiv političkog ugnjetavanja u Rusiji. Sad je to još važnije jer je 16. februara Aleksej Navaljni umro u zatvoru" u Rusiji - rekao je ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem.

Švedska vlada je takođe preuzela inicijativu na evropskom nivou da ispita mogućnost novih sankcija Moskvi, navodi se u saopštenju švedske diplomatije.

EU i SAD već su primijenile niz sankcija protiv Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

Poziv švedske diplomatije ruskom ambasadoru dolazi nekoliko sati poslije istog poteza njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Španska vlada takođe je pozvala ruskog ambasadora u Madridu na razgovor zbog, kako se smatra, ubistva Navaljnog u zatvoru, saopštili su danas diplomatski izvori.

Ti izvori bliski Ministarstvu spoljnih poslova nisu precizirali kada je pozvan na razgovor ruski ambasador Jurij Klimenko.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albarez rekao je da je njegova zemlja zatražila da se razjasne okolnosti smrti Navaljnog.

Poziv na razgovor ruskog ambasadora saopšten je nekoliko sati poslije dvije slične odluke koje su donijele vlade Švedske i Njemačke.

Britanska vlada je, sa svoje strane, u petak uveče pozvala diplomate iz ruske ambasade da im saopšti da će ruske vlasti biti "potpuno odgovorne" za smrt velikog protivnika Kremlja.

Smrt Navaljnog (47) u udaljenom arktičkom zatvoru, gdje je služio 19-godišnju kaznu, saopšteno je u petak.

Zapadne zemlje su jednoglasno uprle prstom u ruske vlasti, koje smatraju odgovornim za smrt Navaljnog. Njegova smrt se desila mjesec dana prije predsjedničkih izbora koji će još jednom učvrstiti moć Vladimira Putina poslije niza godina represije nad neistomišljenicima.

Tramp: Zbog smrti Navaljnog sam sve više svjesniji što se događa u Americi

Bajden razmatra dodatne sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Peskov: Neprihvatljive optužbe Zapada, ne zna se zbog čega je umro Navaljni

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:24