/ FOTO: SRđA BOLJEVIć
02/10/2023 u 17:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nobelova nagrada naučnicima koji stoje iza mRNA kovid vakcina

Doktori Katalin Kariko i Dru Vajsman podijeliće nagradu, prenosi Radio Slobodna Evropa

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je dvojici naučnika koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA kovid vakcine.

Doktori Katalin Kariko i Dru Vajsman podijeliće nagradu, prenosi Radio Slobodna Evropa. Ta tehnologija je bila eksperimentalna prije pandemije koronavirusa, ali s njom su stvorene vakcine za milione ljudi u svijetu. Ista tehnologija mRNA sada se istražuje za druge bolesti, pa čak i za rak.

Komitet za Nobelovu nagradu rekao je da su laureati doprinijeli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu.

Vakcine treniraju imuni sistem da prepozna i bori se protiv prijetnji poput virusa ili bakterija. Tradicionalna tehnologija vakcina bazirana je na mrtvim ili oslabljenim verzijama originalnog virusa ili bakterije - ili korišćenjem fragmenata infektivnog agensa. Nasuprot tome, mRNA vakcine su koristile potpuno drugačiji pristup.Tokom pandemije kovida, vakcine Moderna i Fajzer/BioNTek bile su zasnovane na mRNA tehnologiji.

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i hemiju zakazane su za utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak. U petak će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir - jedine nagrade u nizu koja se ne objavljuje u Stokholmu, već u glavnom gradu Norveške - Oslu.

Ponovo u glavnom gradu Švedske, Nobelova nagrada za ekonomske nauke biće objavljena sljedećeg ponedjeljka. Nobelovo udruženje je ove godine povećalo novčanu nagradu po kategoriji za 950 hiljada EUR

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:38