/ - FOTO: UNSPLASH - JANNE LEIMOLA GAZA, PALESTINA
12/04/2024 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Norveška spremna da prizna palestinsku državu

Norveška je spremna da prizna palestinsku državu u saradnji sa drugim zemljama, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stjore (u prisustvu španskog kolege Pedra Sančesa koji se zalaže za takvo priznanje.

- Norveška je spremna da donese odluku o priznanju palestinske države. Ta odluka mora biti donijeta na osnovu vremena i konteksta, u bliskoj saradnji sa zemljama istomišljenika. Nismo postavili konkretan datum -rekao je Stjore u Oslu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančesom, prenosi Danas.rs.

Norveški parlament usvojio je u novembru predlog kojim se od vlade traži da bude spremna da prizna nezavisnu palestinsku državu.

Norveška je takođe bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora početkom 1990-ih, kada je postignut dogovor, koji nije sproveden, o mirnom suživotu između dvije nezavisne države.

Španski premijer je ove nedjelje krenuo u obilazak Poljske, Norveške i Irske kako bi razgovarao o "potrebi da se krene ka priznavanju Palestine".

- Španija je javno posvećena priznavanju palestinske države, što je prije moguće, kada za to budu bili odgovarajući uslovi i na takav način da ima najjači mogući pozitivan uticaj na mirovni proces - rekao je Sančes u Oslu.

Prema pisanju španskih medija koji su Sančesa pratili na prošlonedjeljnoj turneji u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, premijer Španije je tada pomenuo kraj juna kao mogući datum za priznavanje Palestine.

- Pozdravljam inicijativu premijera Sančesa da konsultuje zemlje istomišljenice u cilju jačanja koordinacije, a mi ćemo tu koordinaciju pojačati u narednim nedjeljama -  rekao je norveški premijer.

Sančes je inače veoma kritičan prema stavu izraelske vlade na čelu sa Benjaminom Netanjahuom od početka sukoba u Gazi.

Rat izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas počeo je 7. oktobra u Pojasu Gaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:09