Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA/EFE
29/10/2023 u 07:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi pregovori o Ukrajini na Malti: I treći krug – bez Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je govor prvog od dva dana pregovora iza zatvorenih vrata koji na kojima bi trebalo da traži potporu za svoj plan od deset tačaka kako bi se zaustavio rat koji je pokrenula ruska invazija u februaru 2022. godine

Treći krug pregovora o ukrajinskom planu za mir počeli su u subotu na Malti uz sudjelovanje predstavnika više od 60 zemalja, ali bez Rusije koja je sastanak nazvala "izrazito protivruskim događajem".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je govor prvog od dva dana pregovora iza zatvorenih vrata koji na kojima bi trebalo da traži potporu za svoj plan od deset tačaka kako bi se zaustavio rat koji je pokrenula ruska invazija u februaru 2022. godine, piše Hina.

U objavi na društvenim mrežama ukrajinski predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog učestvovanja predstavnika 66 zemalja na sastanku koji se održava nakon onih u Džedi i u Kopenhagenu letos. To je dokaz, rekao je, da je ukrajinski mirovni plan „polako postao globalni“, prenosi N1.

„Na sastanku je potvrđen velik interes i sve veća podrška glavnim dijelovima ukrajinske mirovne formule“, ocijenio je predstavnik Evropske unije. Oko 40 zemalja učestvovalo je na saudijskom samitu u avgustu.

U prilikama rata Hamasa i Izraela, sastanak pokazuje da je „uspostavljanje pravednog mira važno i izvan Ukrajine: riječ je o globalnom zauzimanju za poštovanje međunarodnog prava“, rekao je taj evropski izvor.

Mirovni plan Zelenskog ima deset tačaka i traži od Rusije da povuče sve svoje snage izvan međunarodno priznate ukrajinske granice.

No Rusija – koja je u septembru 2022. proglasila aneksiju četiri ukrajinske oblasti, Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške, kao i Krima 2014. – odbija svako rešenje koje bi uključilo napuštanje tih teritorija.

Zemlje koje pomažu Kijevu, poput Sjedinjenih Država, EU-a i Velike Britanije, učestvuju na sastanku na Malti.

Turska koja se ponudila za posrednika između Ukrajine i Rusije, takođe je zastupljena, dok Kina, koja ne želi da osudi rusku invaziju, nije poslala poslanstvo na Maltu, iako je učestvovala u Džedi.

Organizatori se nadaju zajedničkoj izjavi sa sastanka na vrhu na Malti, za razliku od dva prethodna skupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:11