/ PHOTO BY ANDRES SIIMON ON UNSPLASH - UNSPLASH
27/11/2023 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi Zeland odustaje od zakona o zabrani prodaje duvana

Lukson je rekao da bi prihod od poreza od prodaje cigareta doneo dobrodošao prihod za vladu

Planovi Novog Zelanda za uvođenje prvog zakon u svijetu za zabranu prodaje duvana opozvani, potvrdio je u ponedeljak Kristofer Lukson pošto je položio zakletvu kao premijer, prenosi RSE.

Ovaj potez je opisan kao "ogromna pobjeda duvanske industrije".

Lukson, bivši šef aviokompanije, preuzeo je dužnost šest nedelja nakon što je njegova konzervativna Nacionalna partija pobijedila na izborima, okončavši šestogodišnju vladavinu Laburističke partije na čelu sa Džasindom Arder.

Konzervativni premijer je rekao da će dati prioritet kroćenju inflacije i snižavanju kamatnih stopa, a takođe je potvrdio da će ukinuti takozvanu "generacijsku zabranu pušenja" usvojenu prošle godine kojom bi se onemogućila prodaju duvana svima rođenima posle 2008.

Lukson je rekao da bi prihod od poreza od prodaje cigareta doneo dobrodošao prihod za vladu, ali je takođe izrazio zabrinutost da bi zabrana dovela do procvata neoporezovanog crnog tržišta.

Grupe za borbu protiv pušenja kritikovale su ovaj potez kao korak nazad za zemlju.

- Ovo je veliki gubitak za javno zdravlje i ogromna pobjeda duvanske industrije, čiji će profit biti povećan na račun života Kivija (žargonski izraz za stanovnike Novog Zelanda)- saopštila je Zdravstvene koalicije Aotearoa, što je maorski naziv za Novi Zeland.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:55