Ilustracija / - UNSPLASH
24/05/2024 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osoblje EU najvišim zvaničnicima: Zabrinuti zbog odgovora Brisela na krizu

Više od 200 članova osoblja institucija i agencija Evropske unije potpisalo je pismo u kojem se izražava "rastuću zabrinutost" zbog odgovora Brisela na humanitarnu krizu u Gazi, tvrdeći da je to u suprotnosti sa njenom osnovnim vrijednostima i ciljem promovisanja mira.

Pismo, koje je potpisalo 211 ljudi u svojstvu građana i koje je upućeno troje najviših zvaničnika EU, počinje najoštrijom osudom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

EU se u njemu poziva da zvanično zatraži trenutni i trajni prekid vatre, dodajući to na listu zahtjeva koji uključuju zvaničan poziv za oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje da države članice zaustave direktni i indirektni izvoz oružja Izraelu, prenosi RTS.

Pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde od januara, u kojoj se ukazuje na rizik po Palestince prema konvenciji o genocidu, u pismu se upozorava da "nastavak apatije EU prema nevoljama Palestinaca" rizikuje da dovede do normalizacije svjetskog poretka u kojem se čista upotreba sile određuje državnu bezbjednost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

- Upravo da bi spriječili takav sumorni svjetski poredak, naše djede i babe, svjedoci užasa Drugog svjetskog rata, stvorili su Evropu - navodi se u pismu. 

Napominje se i da bi "stajanje skrštenih ruku pred takvim urušavanjem međunarodnog prava, značilo neuspjeh evropskog projekta".

-To ne može da desi u naše ime- poručili su u pismu. 

Očekuje se da će pismo biti dostavljeno predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli i predsjedniku Evropskog sajveta Šarlu Mišelu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 01:24