Ilustracija / - UNSPLASH
05/05/2024 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oštar pad prihoda danske kompanije

Danska brodarska kompanija A.P. Moller-Maersk je izvijestila o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom kvartalu.

Od januara do marta, prihod kompanije Maersk pao je 13,1 odsto na 12,36 milijardi dolara, što odražava nagli pad.

Zarada prije kamata i poreza se skoro istopila, na samo 177 miliona dolara. U istom periodu prošle godine iznosila je 2,33 milijarde dolara.

Potražnja za kontejnerskim transportom porasla je u prvom kvartalu sedam do devet odsto, procjenjuju u danskoj kompaniji, a ističu snažan rast u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Okeaniji, prenosi B92.

Kina se, ipak, istakla sa rastom izvoza od oko 16 odsto.

Saobraćajni kapaciteti su ponovo snažno porasli početkom godine i krajem marta nominalno su veći za 9,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Udio neiskorišćenih kapaciteta pao je istovremeno na najniži nivo od prve polovine 2022. godine.

- Talas novih kapaciteta i smanjen udio neiskorišćenih brodova ublažili su pritisak krize Crvenog mora/Adenskog zaliva na prevoznike, pa su vozarine na tržištu, prema Šangajskom indeksu kontejnerskog tereta (SCFI), postepeno pale sa visokih januarskih nivoa, navodi se u izvještaju.

Kompanija Glovo odlazi iz Slovenije

U prva tri mjeseca ove godine vozarine su bile u prosjeku 18 odsto niže nego u istom periodu prošle godine. Obim prevezenog tereta povećan je 7,5 odsto, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.

Svjetska privreda i sektor logistike su i u prvom kvartalu pokazali otpor krizi u Crvenom moru i Adenskom zalivu, a potražnja za kontejnerskim transportom bi ove godine trebalo da raste u rasponu od 2,5 do 4,5 odsto, saopštila je danska kompanija.

Budući da se trenutnim sukobima i trgovinskim tenzijama, ekonomskoj neizvjesnosti i prijetnji klimatskih promjena trenutno ne nazire kraj, rast bi mogao biti slabiji.

Danska kompanija procjenjuje da bi ove godine mogla da posluje sa pozitivnom nulom, ali i da zabilježi osnovni gubitak prije oporezivanja i kamata od dve milijarde dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:23