ILUSTRACIJA / - FOTO: TVITER
28/04/2024 u 21:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo su najopasnije zemlje za putovanja

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za putovanja u 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Objavili su interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerovatnije suočiti sa bezbjednosnim prijetnjama na osnovu rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promjena.

Među najsigurnijim mjestima za posjetiti su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a International SOS kaže da su sigurnosne prijetnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijim za posjetu i rangirane su kao zemlje s ekstremnim bezbjednosnim rizikom, piše Index.hr.

U državama Srednje i Južne Amerike Venecueli, Hondurasu i Haitiju sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira. Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označeni su kao zemlje s niskim rizikom od zdravstvenih problema i bezbjednosnih problema, što znači da su najsigurnije – uz Švajcarsku i Grenland.

U novim borbama u Južnom Sudanu ubijeno 26 osoba

Rizik od klimatskih promjena

Kad je riječ o zdravlju, zemlje s najvećim rizikom od obolijevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Niger, Sudan, Libiju, Srednjeafričku Republiku, Somaliju i Sijera Leone.

Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Sjeverna Koreja. Mjesta s niskim rizikom od bolesti su većina onih u Evropi, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Ove je godine prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promjena na zemlje širom svijeta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik od klimatskih promjena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promjene nizak za većinu evropskih zemalja, International SOS ukazao je na to kako je ljetnji toplotni talas Kerber izazvao pustoš na našem kontinentu.

Temperature su danima stalno bile iznad 40 stepeni, a turisti su u Rimu padali u nesvijest zbog vrućine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 02:44